4 manieren om te ‘empoweren’

In 2013 illustreerde actrice Angelina Jolie hoe patient empowerment in de praktijk kan werken. Jolie liet delen van de eierstokken en baarmoeder verwijderen. Niet omdat ze kanker had maar omdat ze erfelijke aanleg leek te hebben om kanker in de eierstokken en baarmoeder te ontwikkelen. Haar moeder streed tientallen jaren tegen de dodelijke ziekte en verloor deze strijd uiteindelijk op 56-jarige leeftijd. Jolie nam het zekere voor het onzekere en liet eierstokken en baarmoeder preventief verwijderen. Ze bracht dit nieuws zelf (en vrijwillig) naar buiten om andere vrouwen van voorlichting te voorzien. Een goede zet, toch kwam het haar op nogal wat kritiek te staan.

Preventief opereren is een riskante zaak. Wanneer moet hiertoe over worden gegaan en wie bepaalt dat? Dit zijn vragen die van te voren per persoon helder moeten worden. Het voorbeeld van Angelina Jolie gaat niet zozeer over de keuze om preventief te opereren maar, in mijn optiek, meer over de proactieve houding die nodig is binnen het concept patient empowerment. Door zelf actie te ondernemen, ben je ‘one step ahead’. Door de juiste informatie bij elkaar te sprokkelen, kunnen betere beslissingen worden gemaakt.

Hoe ‘empower’ je jezelf? Hieronder 4 tips:

1. Lees je in (doe je huiswerk)

Patient empowerment betekent dat je zelf actie onderneemt. Voordat er een diagnose door een arts wordt gesteld, ben je zelf al op weg. Uiteraard is het hierbij van belang dat je informatie zoekt over het onderwerp. En dit het liefst van betrouwbare bron. Doe research. Er zijn inmiddels voldoende online bronnen om je in te lezen. Ook zijn er initiatieven als constamed.nl waar je zelfs met huisartsen op afstand contact kunt hebben. Na wat research kan je betere vragen stellen aan een arts en sneller verder komen.

2. Test jezelf

Dit punt gaat niet altijd op. Je kunt jezelf bijvoorbeeld niet op borstkanker testen maar voor sommige aandoeningen bestaan hele betrouwbare tests. Voor een zwangerschapstests gaan de meeste vrouwen niet naar een huisarts of specialist. Zo kan het ook met testen op bloedsuiker en cholesterolgehalte. Maar tegenwoordig ook op HPV, SOA, HIV en nog tal van zaken. Zo’n test moet betrouwbaar zijn. Let hier op. Een fabrikant moet de sensitiviteit en specificiteit (betrouwbaarheid en nauwkeurigheid) van een test bekend maken. Ga voor testen waar een laboratorium analyseert. Dit komt de betrouwbaarheid ten goede. Maar als je eenmaal betrouwbaar test, ben je in staat om aandoeningen in vroeg stadium op te sporen. Dit maakt de behandeling, indien je positief bent getest, bijna altijd makkelijker.

3. Luister naar je lichaam

Misschien een inkopper, maar toch lijken veel mensen veel te lang met een kwaal rond te lopen voor aan de bel te trekken. Jij kent je lichaam het beste. Heb je bepaalde symptomen? Voel je opeens anders? Onderneem actie! Lees je in of test jezelf of neem direct contact op met je huisarts maar wees ook proactief zodra je iets voelt!

4. Durf beslissingen te nemen

Zodra je een bepaalde ‘diagnose’ bij jezelf stelt, moet er vervolg aan gegeven worden. Eigenlijk is de vervolgstap altijd om met een specialist samen te gaan kijken naar de aandoening. Dit begint vaak bij de huisarts. Patient empowerment betekent niet dat je zelf in de wilde weg de aandoening probeert te bestrijden. Het gaat erom dat je samen met medische specialisten tot behandeling overgaat. Arts en patiënt worden een soort partners. Jij neemt uiteraard de keuze.

Angelina Jolie nam zelf het initiatief om kanker te voorkomen. Persoonlijk juich ik dit soort initiatief toe maar tegenstanders hebben ook zeker valide argumenten. Het voorbeeld illustreert dat je met proactief handelen veel ellende kunt voorkomen. Ook al is deze keuze nog zo zwaar…

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Algemeen

Door Redactie

Op patientempowerment.nl lees je alles over e-health, zorginnovaties, marktontwikkelingen en trends. Met een team van auteurs werken we aan zo compleet mogelijk platform over zelfregie in de zorg. Vragen of persberichten? Neem contact op via hallo@patientempowerment.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *