Nieuw: online Chlamydia behandeling

Online Chlamydia behandelen

Een goede timing of toevalstreffer? Waarschijnlijk dat laatste, maar dat maakt de innovatie niet minder welkom. In een tijd dat iedere zorgprofessional zich bezighoudt met Corona neemt de aandacht voor Soa’s af. Zo sluiten GGD’s hun poli’s en stellen huisartsen de soatest uit tot na de coronacrisis. De focus voor Corona zorgt voor ongekende druk op de zorg. Hoe meer de consument zelf kan regelen hoe beter dat is voor Nederland. Zeker nu.

De mensen achter testalize.me testen al jaren op  Soa’s. In samenwerking met een huisarts en apotheker behandelen ze die Soa nu ook. Met care.testalize.me wordt de barrière verlaagd om met de behandeling te starten. Een behandeling tegen chlamydia kan nu online worden geregeld. De antibiotica wordt gewoon thuisbezorgd. Huisarts- en apotheekbezoek is daarmee verleden tijd. Het concept is de afgelopen maanden uitvoerig getest en er blijkt veel belangstelling te bestaan. Daarmee is care.testalize.me gelanceerd.

Chlamydia behandelen

Chlamydia een bacteriële Soa. Dit houdt automatisch in dat ie met antibiotica behandeld moet worden. In Nederland wordt dan bijna altijd gekozen voor het antibioticum azitromycine. Tenzij iemand allergisch is, dan wordt overgegaan op een ander antibioticum. Antibiotica zijn medicijnen en kunnen niet zomaar gekocht of verkocht worden. Het betreft medicatie en daarvoor is een recept nodig. Een huisarts kan dit uitschrijven, met dit recept kan het medicijn dan bij de apotheek worden afgehaald. Dit is omslachtig. Je moet dus eerst getest worden. Test je positief? Dan moet je met de uitslag naar een huisarts. De huisarts schrijft een recept uit en vervolgens ga je met dat recept naar de apotheek. Dan heb je je 2 pillen azitromycine in huis en slik je ze tegelijk. Een week later ben je schoon.

De behandeling is geen hogere wiskunde. De antibiotica – de 2 pillen – worden altijd al buiten het zicht van arts of apotheker geslikt. Iemand behandelt als het ware zichzelf. Weliswaar met tussenkomst van professionals.

Online behandeling

Die behandeling kan nu ook online. Eigenlijk verandert care.testalize.me niet veel aan het proces. Alles wordt gedigitaliseerd. Alleen iemand die positief testte via testalize.me kan met zijn/haar code een behandeling aanvragen op care.testalize.me. Met de code wordt ingelogd. Een negatieve code verschaft geen toegang!

Na inloggen moeten enkele vragen worden beantwoord, dit om te controleren of iemand in aanmerking komt. Heb je bijvoorbeeld allergieën voor antibiotica of hartritmestoornissen? Dan wordt geadviseerd om behandeling via eigen huisarts te laten verlopen.
Na het invullen van de vragenlijst volgt een akkoord of juist niet. Bij akkoord kan direct besteld en afgerekend worden.
Daarna gaat de aanvraag door naar de huisarts. Die controleert de aanvraag en checkt ook de testalize.me uitslag.
De huisarts stuurt vervolgens een recept naar de apotheker. De apotheek controleert en verzendt de medicatie naar het adres van de aanvrager.

De aanvrager heeft de deur dus niet meer uit. De antibiotica valt gewoon op de deurmat. Uiteraard vergezeld van een bijsluiter waarin in normaal Nederlands wordt uitgelegd wat er gedaan moet worden. En dat is niet heel veel. Je slikt de 2 pillen tegelijk en je moet even wachten met het hebben van seks.

Door Redactie

Op patientempowerment.nl lees je alles over e-health, zorginnovaties, marktontwikkelingen en trends. Met een team van auteurs werken we aan zo compleet mogelijk platform over zelfregie in de zorg. Vragen of persberichten? Neem contact op via hallo@patientempowerment.nl.

2 reacties

  1. Beste,

    Ik was 7 &8 sept ontzettend ziek en dacht dat het een griepje was (38.8 verhoging) omdat ik mij echt beroerd voelde wist ik echt niet wat ik moest doen . Opeens herinnerde ik mij dat ik ooit per ongeluk 1 doos extra chlamydia medicatie had gekregen. Dus zonder bij na te denken geslikt . Volgend dag voelde ik mij weer stukken beter en normaal temperatuur . Omdat ik in tussentijd al een coronatest had gemaakt op 12 sept ben ik die alsnog maar gaan doen , 14 sept was de uitslag en was ik positief voor corona . Maar had na gebruik van de antibiotica bijna tot geen enkel symptomen / klachten voor corona . Maar ik had wel mijn vriendin en huisgenoot besmet en die waren ontzettend ziek bijna anderhalf week hebben zij lopen hoesten en snotteren terwijl ik er helemaal gezond bij liep ( heb niemand mijn zelf medicatie behandeling verteld) . Nu rest mij de vraag was dit puur geluk of zit er meer achter???

    1. Hoi Wishal, ik zou er niets achter zoeken. Chlamydia wordt behandeld met azitromycine. Dit is een antibioticum. Antibiotica doodt bacteriën en verhelpt daarmee bacteriële infecties. Covid-19 is een virus en kan niet worden behandeld met antibiotica. Dit geldt overigens voor iedere verkoudheid (ook de andere corona virussen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *