Snellere diagnoses met behulp van een RDT

Direct diagnosticeren wordt steeds meer gewenst. Wanneer het uren of dagen duurt om een uitslag te krijgen, kan een infectie inmiddels zijn overgedragen op vele andere mensen waar contact mee is geweest. Ook zorgt het voor toenemende wachtlijsten en zorgkosten. In minder ontwikkelde gebieden is het vaak de enige oplossing. Met andere woorden, de rapid diagnostic test is noodzaak geworden.

Wat is een RDT?

RDT’s zijn snelle diagnostische testen die bij een huisarts of ziekenhuis kunnen worden uitgevoerd. Nu nog wordt vaak een swap genomen van de plek waar je last hebt, bijvoorbeeld de keel. Vervolgens zal deze swap met daarop het lichaamsmateriaal richting het laboratorium worden gestuurd, om de mogelijke aandoening te detecteren. Hier kunnen uren of zelfs dagen overeen gaan. Met een snelle diagnostische test kan veel tijd worden bespaard. De RDT testen kunnen gebruikmaken van lichaamsmateriaal zoals urine, bloed, speeksel of slijm. De arts zal een monster van het lichaamsmateriaal mixen met één of meerdere reagentia-stoffen. Met deze stoffen kan een chemische reactie in gang worden gezet, die noodzakelijk is voor het vaststellen van een positieve of negatieve uitslag. De resultaten zijn binnen enkele minuten binnen. Zo kan de arts nog bij het eerste bezoek van de patiënt een  behandeling voorschrijven of uitsluiten. Op dit moment kunnen artsen dergelijke snelle testen al inzetten om aandoeningen als verkoudheid, klierkoorts, streptokokken, griep, longontsteking of malaria te diagnosticeren.

Explosieve groei markt

De RDT markt zal de komende jaren hard doorgroeien, gezien de wereldwijde vraag. Er zijn veel arme gebieden in de wereld waar een snelle diagnose gewenst is. Niet alleen om besmettingen te voorkomen, maar ook omdat er weinig andere manieren zijn om diagnoses te stellen. Voor veel onderontwikkelde gebieden geldt dat ze ver van de bewoonde wereld liggen, zonder de aanwezigheid van goede zorg. Maar juist in de overbevolkte arme gebieden, zoals in India, Bangladesh en Afrikaanse landen, waar wel zorg is, kan door deze overbevolking te weinig zorg worden geboden aan iedereen. Het risico op een epidemie ligt daar vele malen hoger. Ook in ontwikkelde landen is een explosieve stijging zichtbaar van het aantal uitgevoerde RDT’s door artsen. De verwachting is dat de wereldwijde marktkapitalisatie binnen 5 jaar zal stijgen richting de 47 miljard dollar.

Betrouwbaarheid test

Hoewel de testen een behoorlijke betrouwbaarheid bieden, zijn ze veel minder accuraat dan de PCR testen die in het laboratorium worden uitgevoerd. Uit eerder onderzoek blijkt dat met behulp van een rapid diagnostic test in 86% van de gevallen streptokokken correct werd vastgesteld. In 95% van de gevallen werd streptokokken correct niet vastgesteld. Een PCR test stelt tussen de 93-99% van de gevallen een positieve uitslag terecht vast. In 90-96% van de gevallen wordt een positief resultaat terecht uitgesloten. Een RDT lijkt dus met name een goed hulpmiddel bij het uitsluiten van een aandoening. Wanneer de test positief blijkt, kan een aanvullend laboratoriumonderzoek definitief uitsluitsel geven aan de arts en de patiënt. Dat is op dit moment ook de vervolgstap die een arts zal nemen, want er moet absolute zekerheid zijn dat een patiënt daadwerkelijk positief test.

Door Sebas Eikholt

Sebas Eikholt werkt als freelance schrijver en redacteur bij patientempowerment.nl. Thema’s waar hij over schrijft zijn ehealth, diagnostiek en behandeling op afstand, de patiëntgerichte aanpak in de gezondheidszorg, privacykwesties en de ontwikkelingen op het gebied van het maatschappelijk (zorg) draagvlak. Hij schrijft ook voor platformen als Skipr, Smarthealth, Zorgwelzijn en Zorgvisie. Neem contact op met Sebas via sebas@patientempowerment.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *