UMC Utrecht zet in op ehealth

Sinds het begin van de coronapandemie heeft het UMC Utrecht ingezet op digitale zorg. Mensen met corona kregen bijvoorbeeld een draadloze sensor op de borst waarmee ze op afstand gemonitord konden worden. Dit bleek al snel succesvol. Daarom pleit technisch geneeskundige Martine Breteler van het UMC Utrecht nu voor structurele inzet op de verpleegafdeling. 

De draadloze sensor is verwerkt in een pleister en wordt op de borst van de patiënt geplakt. De sensor geeft de hartslag en ademfrequentie door en op deze manier kan de patiënt dus op afstand in de gaten worden gehouden. Het UMC Utrecht werkt hiervoor samen met Philips.

“Dankzij de monitoring op afstand via de pleister hoefde de verpleegkundige niet steeds de kamer in te gaan in volledig beschermende kleding om de waarden te controleren. Dat was voor de veiligheid van de verpleegkundigen, minder besmettingsrisico, en schaarste van beschermingsmiddelen die er aan het begin van de coronacrisis was, een belangrijke ontwikkeling”, vertelt technisch geneeskundige Martine Breteler van het UMC Utrecht. “Maar ook voor patiënten leverde het veel op. Met slechts een pleister op de borst voor draadloze monitoring zijn patiënten mobiel en kunnen zich dus vrij bewegen. Ondanks dat ze alleen in isolatie liggen, weten ze dat hun waardes continue op afstand in de gaten worden gehouden. Dat geeft patiënten een veilig gevoel.”

Structurele oplossing

Om patiënten te kunnen monitoren werd een monitoringkamer ingericht. Daar hield een team van Utrechtse coassistenten en studenten technische geneeskunde vrijwillig en 24 uur per dag de patiënten in de gaten. Verslechterde de situatie van de patiënt? Dan gaf dit team een seintje aan de verpleging. Deze opzet blijkt succesvol. En ergens is dit geen verrassing. Monitoring op afstand blijkt in veel meer pilots succesvol. Daarom zet het UMC Utrecht nu in op structurele monitoring in het medisch regiecentrum. Hier monitoren UMC-medewerkers dagelijks op een centrale plek. Dit kunnen ook patiënten zijn die thuis liggen! Hierdoor worden verpleegkundigen ontlast.

Thuismonitoring van coronapatiënten is met de slimme ehealth-toepassingen Early@home en CovidTherapy@home werkelijkheid geworden. Nu is het tijd voor de vervolgstap: de slimme pleisters inzetten op de reguliere verpleegafdelingen. “Omdat de coronacrisis nu minder heftig is en er door omikron minder patiënten in het ziekenhuis belanden, gebruiken we de slimme pleisters op dit moment niet. Maar we willen deze draadloze sensortechnologie vooral gaan inzetten op de reguliere verpleegafdelingen.”

Door Redactie

Op patientempowerment.nl lees je alles over e-health, zorginnovaties, marktontwikkelingen en trends. Met een team van auteurs werken we aan zo compleet mogelijk platform over zelfregie in de zorg. Vragen of persberichten? Neem contact op via hallo@patientempowerment.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *