Werknemers testen op COVID-19 antistoffen?

Steeds meer bedrijven in Nederland voeren een COVID19-antistoftest uit onder de medewerkers. Nu veel bedrijven en instellingen in financiële problemen zijn gekomen bieden dergelijke testkits essentiële informatie bij het verbeteren van de werkprocessen. Zo kan het risico op verspreiding van het virus worden beperkt en kan de staat van de gezondheid binnen de organisatie beter in kaart worden gebracht. Zeker bij bedrijven die niet thuis kunnen werken lijkt de test aan te slaan.

Wel of geen antistoffen

Het huidige coronavirus staat ook wel bekend als SARS-CoV-2 of COVID-19. Zo geldt voor de groep Nederlanders die antistoffen heeft aangemaakt en geen klachten meer heeft, dat het risico op besmetting minimaal is. Daarmee vormen ze een ‘veilige’ groep onder het personeel. Overigens betekent het niet dat iemand met antistoffen daadwerkelijk immuun is. Ook maakt niet ieder besmet persoon antistoffen aan. Mensen met milde klachten kunnen bijvoorbeeld ook het virus hebben opgelopen, hoewel dit niet aan te tonen is met een COVID-19 antistoftest. Mensen met of zonder antistoffen die te maken hebben met de symptomen van het coronavirus dienen nog steeds thuis te blijven of een arts te raadplegen bij verslechterde omstandigheden. Deze klachten zijn een loopneus, benauwdheid, koorts, niezen, hoesten, neusverkoudheid en/of een vermindering van smaak en/of reuk.

RIVM roept hulp in

Inmiddels maakt het RIVM gebruik van een aantal gespecialiseerde bedrijven en opschalingslaboratoria die ondersteunen bij de uitvoer van de antistoftests. Zo kan de groepsimmuniteit in Nederland beter in kaart worden gebracht en zijn mensen niet meer afhankelijk van het beperkte aantal tests die via de huisarts wordt aangeboden. Ook kunnen meer Nederlanders worden getest, omdat het RIVM zelf maar een lage testcapaciteit heeft en slechts werkt op basis van een steekproef met een selectieve groep testpersonen. De opschalingslaboratoria die nu samenwerken met het RIVM maken gebruik van de zogenaamde SARS-CoV-2 IgG IgA ELISA meetmethode. Deze methode wordt op dit moment als meest betrouwbaar gezien bij de uitvoer van de antistoftests in Nederland.

Organisaties kunnen direct testen

Testalize.me Business is één van de zorgaanbieders die samenwerkt met een RIVM opschalingslaboratorium. Het bedrijf biedt op grote schaal antistoftests die organisaties inmiddels inzetten. Bedrijven hebben de keuze om gebruik te maken van prikassistenten en testlocaties. De geteste personen doen de antistoftest anoniem, waarbij bloed wordt afgenomen door de gediplomeerde prik-assistent. Nadat het opschalingslaboratorium de uitslag heeft uitgevoerd, zal een microbioloog het resultaat definitief valideren. De geteste persoon kan vervolgens binnen 5 dagen met een unieke code de uitslag online af lezen, inclusief een medische rapportage.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven