Zelfzorg op de markt voor soa-testen zorgt voor disruptie

Afgelopen week werd ik getipt over een artikel op seksoa.nl over disruptie op de markt voor soa-testen. Door zelfzorg gaat deze markt omgegooid worden. Niet meer fysiek naar huisarts of GGD voor een test maar jezelf op afstand testen. En pas indien je positief bent naar de arts voor behandeling. Het wordt als discussiestuk ingestoken maar eigenlijk is de enige discussie de manier waarop. Men is het er over eens dat de patiënt op afstand geholpen moet worden. Niet in de laatste plaats omdat de gebruiker dit zelf wil. Startup Openlab wordt als disrupter genoemd, van buitenaf verandert deze nieuwkomer de markt.

Ook SOA Aids Nederland erkent dat het testen op soa’s complex is en daardoor een barrière vormt. Het proces kost veel tijd door administratieve druk en het gebrek aan IT. De GGD moet bijvoorbeeld per patiënt een fysiek intake-moment inplannen. Dit moet altijd voordat iemand wordt getest. Die 85 procent die negatief test, had dit gesprek natuurlijk niet hoeven hebben. Beter zou zijn als iemand eerst test, uiteraard op een betrouwbare en goedkope manier, en pas daarna het proces van zorg ingaat. Er blijft veel potentieel liggen.

“Veel van de voor een soa-test potentiële klanten maken gebruik van digitale communicatie (internet, apps, smartphones) voor het regelen van hun behoeften. Ze oriënteren zich daarmee op het aanbod, nemen kennis van de ervaringen van andere gebruikers, bestellen producten en diensten, regelen bezorging, laten zich herinneren en houden informatie bij over hun gezondheid. Het huidige aanbod om op soa’s te testen op sluit onvoldoende aan op dit bestaande gedrag en daarbij horende verwachtingen. Hierdoor blijft een kans liggen voor patiënt empowerment, oftewel het in eigen hand nemen van de regie over je seksuele gezondheid.”

Patient empowerment blijkt ook hier weer het kernbegrip te zijn. De patiënt, of gebruiker, heeft vaak helemaal geen behoefte aan een gesprek met een arts. Hij of zij wil alleen zo snel en betrouwbaar mogelijk getest worden. Voordat de gebruiker zich test heeft ie alle info al bij elkaar verzameld. En alleen diegene die positief test, heeft zorg nodig. De overgrote meerderheid kan helemaal zonder arts geholpen worden.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Tools Getagged ,

Door Redactie

Op patientempowerment.nl lees je alles over e-health, zorginnovaties, marktontwikkelingen en trends. Met een team van auteurs werken we aan zo compleet mogelijk platform over zelfregie in de zorg. Vragen of persberichten? Neem contact op via hallo@patientempowerment.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *