Ziekenfonds CM (België) zet Soa zelftests in

Vanaf vandaag biedt het Belgische CM Gezondheidsfonds zelfafnametests van testalize.me voor Chlamydia en Gonorroe aan via haar jongerenplatform. ‘Met de Soa tests willen we de kloof naar de huisarts overbruggen,’ zegt Steven Hermans, directeur Businessontwikkeling en Innovatie bij CM. ‘We willen misinformatie rond gezondheid bij jongeren tegengaan en hen helpen om hun gezondheid in eigen handen te nemen.’

Ziekenfonds

CM is een ziekenfonds. In Nederland bestaat een ziekenfonds niet meer. Maar het principe was hier ooit hetzelfde: het aanbieden van een ziektekostenverzekering aan leden. De leden zagen de kosten van de genoten zorg niet. De rekening ging direct naar het ziekenfonds. In België bestaat deze constructie dus nog wel. CM is het grootste fonds in België en richt zich steeds meer op jongeren en zelfredzaamheid van die doelgroep. Eerder wist CM vriend en vijand te verrassen met een campagne via een OnlyFans kanaal om jongeren te wapenen tegen fake gezondheidsnieuws. Nu stapt de organisatie in Soa zelftesten. Om jongeren de gelegenheid te bieden zelf op geslachtsziekten te kunnen laten testen.

Minder condooms

Jongeren gebruiken steeds minder condooms. Dat blijkt uit de HBSC-studie Jongeren en Gezondheid van de Universiteit Gent bij 20.000 Vlaamse jongeren tussen 11 en 18 jaar oud. Dat is slecht nieuws voor seksueel overdraagbare aandoeningen (Soa’s), want het condoom is het enige voorbehoedsmiddel dat hiertegen beschermt. ‘Niet iedereen vindt het even gemakkelijk om een afspraak te maken bij de huisarts voor een Soa test,’ zegt Steven Hermans. ‘Laat staan dat het een onderwerp is waarover aan de keukentafel gemakkelijk wordt gesproken. Door zelfafnametests beschikbaar te stellen, verlagen we de drempel om zo’n test te doen.’ Het aanbieden van de tests kadert in de bredere visie van het jongerenplatform dat CM eind maart lanceerde.

De testen die CM Gezondheidsfonds beschikbaar stelt, in samenwerking met de Nederlandse partner Testalize.me, zijn zelfafnametesten. Dat wil zeggen dat de gebruiker thuis zelf een staal kan afnemen en opstuurt naar een labo, dat de staal analyseert. Na ongeveer 48 uur zijn de resultaten van de test online beschikbaar. Wanneer de test positief is, krijgt de gebruiker het advies om meteen contact op te nemen met de huisarts.

Drempels verlagen

‘Het is de bedoeling dat de zelfafnametesten de drempel naar de huisarts of gynaecoloog verlagen, niet de consultatie vervangen. Je contacteert best sowieso een arts na de zelfafnametest,’ zegt Steven Hermans. ‘Wanneer je symptomen of klachten hebt, blijft het aangeraden om langs te gaan bij je huisarts of gynaecoloog. Die kan gericht vragen stellen, bijkomende risico’s inschatten en in samenspraak met jou een behandeling voorstellen en opstarten. Is de Soa test negatief, dan kan de arts samen met jou verder onderzoeken wat de mogelijke oorzaak van de klachten is.’ De Soa testen voor Chlamydia en Gonorroe zijn vanaf vandaag verkrijgbaar via jongeren.cm.be en kosten 32,90 euro (incl. verzendkosten).

Een Soa test bij de huisarts is goedkoper dan een online zelfafnametest en geniet de voorkeur, maar niet elke jongere durft bij de huisarts aan te kloppen. Daarom komt CM Gezondheidsfonds met dit initiatief. Wanneer jongeren niet willen dat hun familie op de hoogte is van de Soa test, kunnen ze de huisarts vragen om de derdebetalersregeling toe te passen.

Door Redactie

Op patientempowerment.nl lees je alles over e-health, zorginnovaties, marktontwikkelingen en trends. Met een team van auteurs werken we aan zo compleet mogelijk platform over zelfregie in de zorg. Vragen of persberichten? Neem contact op via hallo@patientempowerment.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *