Tijd voor een keurmerk?

Patient empowerment is hot. Het onderwerp staat hoog op de politieke agenda maar het wordt nog ‘hotter’. Het aantal patiënten dat bij de huisarts aanklopt en zelf al data heeft gegenereerd groeit gestaag. In 2013 lag het aantal patiënten dat zichzelf al enigszins gediagnosticeerd had rond de 3 procent. Huisartsen verwachten een explosieve stijging. Apps (mhealth) jagen deze groei aan. Er zijn al ruim 100.000 apps (en mobiele toepassingen) die inzicht verschaffen in de gezondheid.

Met deze toename in mogelijkheden tot zelfregie komt ook de wildgroei. Welke fabrikant of appbouwer werkt op de juiste manier en genereert betrouwbare data? Die vraag wordt de komende jaren steeds belangrijker. De roep om een keurmerk begint nu te rijzen. De industrie heeft een standaard nodig waarmee data gestandaardiseerd aangeboden wordt en huisartsen data kunnen importeren. Data die uiteraard betrouwbaar moet zijn zodat de huisarts er op door kan borduren. Een keurmerk voor patient empowerment zou uitkomst kunnen bieden.

Wirwar aan keurmerken

Maar maak jezelf geen illusies. In Nederland kan iedereen een eigen keurmerk beginnen. De webwinkelkeurmerken illustreren dit. Een webshop eigenaar heeft de keuze uit tientallen keurmerken waarvan de betrouwbaarheid discutabel is. Vaak zijn het éénpitters die achter een keurmerk zitten. Betaal en je mag het ‘keurmerk’ voeren. Nu is bij het webwinkel de gezondheid vaak niet in het gedrang. Bij zelfmeetapparatuur of tests wel. Een keurmerk voor patient empowerment zou dus niet zomaar door iedereen geëxploiteerd kunnen worden zoals wel het geval is in de e-commerce.

Waar kan je op letten bij  zelfzorg producten?

Gebruik je om te beginnen je boerenverstand. Schaf je producten aan via internet? Let dan op de website zelf, betaalmogelijkheden en bijvoorbeeld een telefoonnummer. Spullen uit China hoeven niet per definitie slecht te zijn maar er ontbreekt dan al vaak een Nederlandstalige handleiding en voor garantie hoef je vaak ook niet aan te kloppen. Verder kun je op de volgende zaken letten:

  • CCKL/ISO 15189 – Dit is een laboratoriumkeurmerk. Is er een lab betrokken bij bepaalde zelfzorg producten? Let dan op dit keurmerk
  • CE markering – Producten dienen een CE markering te hebben. Bovendien moeten medische tests ook nog een nummer hanteren. CE alleen zegt helaas weinig.
  • Wordt de specificiteit en sensitiviteit benoemd?
  • KvK gegevens van het bedrijf
  • Hebben de producten een EAN of ZI nummer?
  • Notified body?

Er zijn op dit moment ook al enkele standaarden. Het gaat dan om de Medical Device Directive, IVD Device Directive en de Active Implantable Medical Directive. Deze drie directives vormen de basis voor regelgeving. Maar de consument heeft hier weinig aan. De consument zou eigenlijk in één oogopslag door een logo op de verpakking iets moeten kunnen zien over kwaliteit. Maar wie waarborgt deze kwaliteit? Voorlopig ben je op jezelf aangewezen.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Industrie

Door Redactie

Op patientempowerment.nl lees je alles over e-health, zorginnovaties, marktontwikkelingen en trends. Met een team van auteurs werken we aan zo compleet mogelijk platform over zelfregie in de zorg. Vragen of persberichten? Neem contact op via hallo@patientempowerment.nl.

3 reacties

  1. Een keurmerk scheidt niet opeens het kaf van het koren. Zo’n keurmerk zal zelf ook autoriteit moeten opbouwen en we zijn dus jaren verder voordat er een betrouwbaar instituut ontstaat dat keurmerken kan vergeven.

  2. Dag Else,

    Ben ik deels met je eens. Het moet dus een instituut worden dat de autoriteit al heeft. Wat dacht je van het RIVM?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *