Wat is patient empowerment?

Een ‘buzzword’ of een blijver? Wat ons betreft een blijver. Vandaar ook deze website. De term ‘patient empowerment’ betekent eigenlijk gewoon dat de patiënt machtiger wordt. Machtiger doordat informatie beter voor handen is maar ook door nieuwe technieken die het mogelijk maken om steeds vaker zelf aan de slag te gaan met de opsporing (en genezing) van bepaalde aandoeningen. De patiënt wordt zelfstandiger en kan bepaalde gezondheidsonderwerpen zelf gaan managen.  Zo gebruiken diabetici al jaren meters om zelf het bloedsuikergehalte te meten. Patient empowerment is niet nieuw maar raakt wel steeds meer in zwang.

De zorgkosten stijgen in Nederland (en elders uiteraard ook). Lees de krant er maar op na. Het zijn budgetkwesties die de beslisvorming in de zorg bepalen. Verzekeraars en huisartsen liggen met elkaar in de clinch en ziekenhuizen fuseren of verdwijnen soms zelfs helemaal. Feitelijk zal de zorg alleen maar duurder worden, de vergrijzing neemt immers toe en we worden steeds ouder. Er zijn dus slimme (en goedkope) oplossingen nodig om de zorg betaalbaar en goed te houden. Hierin speelt het concept ‘patient empowerment’ een grote rol. Juist doordat de patiënt als zelf aan de slag kan met de gezondheid, wordt het zorgstelsel minder belast. En bij meer zelfregie zal een aandoening eerder worden opgespoord.

Voorbeelden van patient empowerment zijn apps om glucosemetingen mee te monitoren, tests om allergieën mee op te sporen, horloges die verbrande calorieën meten en meters om hoeveelheid cholesterol mee te meten. Er honderdduizenden apps, wearables, tests en meters op de markt. Sommige initiatieven zijn echt nodig en lossen een probleem op, terwijl anderen vooral de portemonnee van de bedenkers moeten spekken.

Patient empowerment kan alleen slagen als de betrouwbaarheid geborgd wordt. Maar wie doet dit? Kortom, er zijn mooie ontwikkelingen met nogal wat valkuilen. To be continued…

Door Redactie

Op patientempowerment.nl lees je alles over e-health, zorginnovaties, marktontwikkelingen en trends. Met een team van auteurs werken we aan zo compleet mogelijk platform over zelfregie in de zorg. Vragen of persberichten? Neem contact op via hallo@patientempowerment.nl.

1 reactie

  1. Hallo
    Niettegenstaande de vaststelling dat de patiënt meer aan zelfmanagement kan doen, blijft hij of zij zeer afhankelijk van de zorgverstrekkers (in de eerste plaats van de arts), van de zorgorganisatie en van het zorgsysteem. Hoe mondig de zorgvrager ook, de afhankelijkheid blijft. Doordat informatie vandaag laagdrempelig is, kunnen patiënten die die info weten te vinden en kunnen beoordelen, zich beter voorbereiden op een gesprek met een arts; de arts is vandaag één van de informatiebronnen geworden. Patient Empowerment is een complex begrip. Zelf je gezondheid managen is er een aspect van maar zeker niet het enige.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *