Wat is Smart eHealth en hoe verbetert het onze zorg?

Nu de anderhalvemetersamenleving blijft bestaan en zorgafspraken en controles gedwongen worden verzet, neemt de noodzaak tot eHealth toe. Hoe meer zorg er vanuit huis kan worden gedaan, des te beter. Dit zal de komende jaren alleen maar meer worden, gezien de achterstand die op dit moment al waarneembaar is. De afgelopen maanden ging alle aandacht uit naar de spoedzorg, waardoor veel patiënten met minder serieuze klachten niet meer geholpen konden worden. Om toch iedereen te kunnen behandelen zal er veel verbeterd moeten worden.

eHealth

Bij eHealth gaat het met name om digitale zorgtoepassingen die ondersteunend werken binnen alle zorgprocessen. Enkele voorbeelden: videobellen, online medische recepten aanvragen, een patiëntenportaal van het ziekenhuis, de recent ontwikkelde Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) en de inzet van telemonitoring. Zo kan via het patiëntenportaal  een videocall worden opgestart tussen de arts en patiënt. Daarnaast kan de patiënt voortaan online een recept aanvragen via dit portaal en dit eventueel doorsturen naar de apotheek. Die kunnen dat vervolgens per post toesturen. En met een Persoonlijke Gezondheidsomgeving kan inmiddels iedere Nederlander gratis het eigen medische dossier van de huisarts of het ziekenhuis opvragen en opslaan in een eigen PGO cloud. Die is toegankelijk is via een beveiligde app of website. Tot slot biedt telemonitoring de mogelijkheid om op afstand de patiënt te controleren, op basis van doorgestuurde lichaamswaardes. Bijvoorbeeld een hartpatiënt die hartslaggegevens deelt met de arts.

Wat maakt eHealth slim?

De techniek staat niet stil. eHealth toepassingen werken vooral ondersteunend binnen de processen van de gezondheidszorg. Maar met Smart eHealth zullen de processen zich meer en meer aanpassen aan de techniek. Wat is Smart eHealth? Zoals de naam het al zegt gaat het om de slimme inzet van digitale zorgtoepassingen. Het is in feite een combinatie van de nieuwste mobiele netwerktechnologie (5G), nanotechnologie en eHealth.

Mobiel netwerk

De laatste jaren is het aantal mobiele online apparaten sterk toegenomen. Voorheen ging het voornamelijk om smartphones en tablets en veel andere apparaten waren slechts met bluetooth verbonden. Maar tegenwoordig zien we steeds meer apparaten die een online netwerkverbinding hebben. De auto’s die voorbij rijden, de deurcamera’s die waarschuwen bij inbraak, de thermometer die aangeeft om energiezuinig te leven, het houdt niet op. Maar de consequentie is dat de huidige netwerken overbelast raken en dat er ook een snellere verbinding nodig is om accuraat alle data binnen te krijgen. In de zorg is dit niet anders.

Meer metingen op afstand

Veel medische apparaten die mensen thuis gebruiken om te monitoren of te diagnosticeren zijn voorzien van een online aansluiting. Maar ook als ze slechts met bluetooth zijn verbonden, dan is het gevolg dat er steeds meer data met smartphones wordt uitgewisseld. De zorg op afstand biedt de mogelijkheid om patiënten 24 uur per dag in de gaten te houden. Is de bloeddruk okay? Blijft de glucosespiegel in balans? En zijn de medicijnen op tijd ingenomen? Het kan allemaal digitaal worden gemonitord en gedeeld met de arts. Het gaat niet alleen om een routinecontrole bij de huisarts of het ziekenhuis. Met slimme apparaten kan iedereen continu worden gecontroleerd. Daardoor kan er in een vroeg stadium worden ingegrepen, waardoor steeds meer complicaties worden vermeden en een behandeling zo efficiënt mogelijk wordt uitgevoerd.

Nieuwe generatie mobiel netwerk

Met name in de zorg is het van essentieel belang dat data veilig en snel wordt uitgewisseld. En met 4G zitten we tegen het plafond aan. Het wordt onmogelijk om netwerkoverbelasting te voorkomen en te garanderen dat bestanden razendsnel worden verstuurd en ontvangen. Zo zijn medische scans vaak bestanden van meer dan 1GB. Probeer die maar snel tussen smartphones van artsen uit te wisselen. Dat is een onmogelijke opgave. Met 5G zal dit veel sneller gaan. Het is tien keer zo snel en biedt meer capaciteit, zodat ook op drukke plekken iedereen snel internet heeft. Daarnaast geeft 5g een korte reactietijd, waardoor chirurgen bijvoorbeeld op afstand operaties veilig en betrouwbaar kunnen uitvoeren met een speciale robotarm.

Wearables, ingestibles, embeddables

Een ander factor die bijdraagt aan de sterke groei van Smart eHealth is de ontwikkeling van apparaten op microniveau. Die kunnen worden toegevoegd aan zogenaamde wearables, ingestibles en embeddables. Bij wearables gaat het niet alleen om een polsband die het calorieverbruik meet. Ook kledingstukken, pleisters en verband zullen worden voorzien van meetapparatuur. En er worden zelfs tijdelijke tatoeages ontwikkeld, die in staat zijn om gegevens van de huid te controleren. Bij wearables draag je de apparatuur, maar bij ingestibles slik je ze in. Er wordt bijvoorbeeld een hele kleine chip toegevoegd aan een pil. Daarmee kan vervolgens in het lichaam continu worden bijgehouden of de patiënt de juiste voeding binnenkrijgt. Tot slot zullen embeddables onder de huid worden geplaatst. Dit gebeurt nu al bij hartpatiënten die met een pacemaker lopen. Maar over niet al te lange tijd kunnen de minuscule apparaatjes worden geïnjecteerd, waardoor ze bijvoorbeeld non-stop de glucosespiegel van de diabetespatiënt in het bloed checken.

Meten is weten

Smart eHealth zal op de lange termijn bijdragen aan het voorkomen van aandoeningen, het sneller stellen van diagnoses en het ontwikkelen van betere behandelmethodes. Dat gebeurt niet alleen door de inzet van slimme apparaten. Veel bedrijven zijn bezig met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, zodat miljoenen terabytes aan data snel kan worden geanalyseerd. Zo is de expertise van de arts steeds minder nodig, omdat apparaten op basis van het eigen analytische vermogen zelf beslissingen kunnen nemen. Computers zullen voorlopig niet in staat zijn om volledig de rol van artsen over te nemen. Wel bieden ze ons betere zorg.

Door Sebas Eikholt

Sebas Eikholt werkt als freelance schrijver en redacteur bij patientempowerment.nl. Thema’s waar hij over schrijft zijn ehealth, diagnostiek en behandeling op afstand, de patiëntgerichte aanpak in de gezondheidszorg, privacykwesties en de ontwikkelingen op het gebied van het maatschappelijk (zorg) draagvlak. Hij schrijft ook voor platformen als Skipr, Smarthealth, Zorgwelzijn en Zorgvisie. Neem contact op met Sebas via sebas@patientempowerment.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *