Wat is patient empowerment?

patient empowerment

Een ‘buzzword’ of een blijver? Wat ons betreft een blijver. Vandaar ook deze website. De term ‘patient empowerment’ betekent eigenlijk gewoon dat de patiënt machtiger wordt. Machtiger doordat informatie beter voor handen is maar ook door nieuwe technieken die het mogelijk maken om steeds vaker zelf aan de slag te gaan met de opsporing (en genezing) van bepaalde aandoeningen. De patiënt wordt zelfstandiger en kan bepaalde zaken zelf gaan managen.  Zo gebruiken diabetici al jaren meters om zelf het bloedsuikergehalte te meten. Patient empowerment is niet nieuw maar raakt wel steeds meer in zwang.

De zorgkosten stijgen in Nederland (en elders uiteraard ook). Lees de krant er maar op na. Het zijn budgetkwesties die de beslisvorming in de zorg bepalen. Verzekeraars en huisartsen liggen met elkaar in de clinch en ziekenhuizen fuseren en verdwijnen soms helemaal. Geld is altijd de oorzaak van het conflict. Feitelijk zal de zorg alleen maar duurder worden, de vergrijzing neemt immers toe en we worden steeds ouder. Er zijn dus slimme (en goedkope) oplossingen nodig om de zorg betaalbaar en goed te houden. Hierin speelt het concept Patient Empowerment een grote rol. Juist doordat de patient als zelf aan de slag kan met de gezondheid, wordt het zorgstelsel minder belast.

Voorbeelden van patient empowerment zijn laboratoriumtesten om SOA of HIV mee op te sporen, apps om dieetpatronen bij te houden en het meten van cholesterol met een Bayer cholesterolmeter. Voordelen zijn er te over maar helaas zijn er ook nadelen. Het grootste nadeel is, en blijft, de betrouwbaarheid van bepaalde technieken. Niet iedere test, app of meter is betrouwbaar. Op deze website zal vanaf nu geschreven gaan worden over patient empowerment. Hierbij houden we ontwikkelingen in de gaten, nieuwe technieken, onderzoek en praktijkvoorbeelden. To be continued…

2 Comments on “Wat is patient empowerment?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *