Fitbit detecteert atriumfibrilleren met PPG-algoritme

De Amerikaanse gezondheidswaakhond FDA heeft eerder deze maand toestemming gegeven aan Fitbit om met een nieuw PPG-algoritme atriumfibrilleren te identificeren. De techniek zal binnenkort deel uitmaken van de nieuwe Irregular Heart Rhythm Notifications toepassing op bepaalde Fitbit modellen. Atriumfibrilleren is een hartritmestoornis die moeilijk op te sporen is, vanwege een gebrek aan symptomen. Fitbit stelt dat het een groot voordeel is dat hun wearables continu de hartslag meten over langere periodes. Volgens het techbedrijf leidt dit tot een betrouwbare hartritmebeoordeling en potentiële opsporing van asymptomatisch atriumfibrilleren.

Hoe werkt het algoritme?

Het PPG-algoritme, dat werkt via een wearable aan de pols, meet en analyseert het hartritme passief op de achtergrond tijdens de slaap of een ander moment van rust. Tijdens het kloppen van het hart trekken de bloedvaten samen en zetten ze uit, waardoor veranderingen optreden in het bloedvolume. De optische PPG hartslagsensor van Fitbit detecteert deze veranderingen in het bloedvolume en stelt het hartritme vast. Het algoritme analyseert vervolgens de onregelmatigheden van het hartritme en voorspelt het mogelijke atriumfibrilleren. Via de app krijgt de gebruiker een melding zodra hier sprake van is. Die kan met dit resultaat naar de huisarts om te praten over een verdere beoordeling.

Grootschalige klinische studie

Het PPG-algoritme van Fitbit is klinisch gevalideerd op basis van onderzoeksdata uit de grootschalige Fitbit Heart Study. Dit virtuele onderzoek vond in 2020 plaats tijdens de coronapandemie. Maar liefst 455.699 deelnemers waren gedurende vijf maanden betrokken bij het testen van het PPG-algoritme. De American Heart Association presenteerde in 2021 de resultaten van het onderzoek. In 98 procent van de gevallen wist het PPG-algoritme atriumfibrilleren correct te voorspellen.

PPG en ECG

Het PPG-algoritme is binnenkort beschikbaar voor Amerikaanse consumenten, via verschillende Fitbit modellen die de hartslag meten. Door de goedkeuring van de FDA heeft Fitbit inmiddels twee methodes ontwikkeld om atriumfibrilleren te detecteren. Naast het PPG-algoritme is dat via de ECG-app, die gebruikmaakt van twee sensoren op het Fitbit apparaat. De ene sensor maakt contact met de pols, terwijl de andere sensor in contact komt met de hand van de gebruiker. Zo ontstaat een gesloten elektrisch circuit. De ECG-app meet vervolgens de elektrische signalen van het hart. Op basis van het hartfilmpje kan een arts een hartstoornis vaststellen.

Meer aandacht voor gezondheid hart

Fitbit laat in een persverklaring weten: “We willen AFib-detectie zo toegankelijk mogelijk maken om het risico op potentieel levensbedreigende gebeurtenissen, zoals beroertes, te helpen verminderen en uiteindelijk de algemene gezondheid van het hart voor iedereen te verbeteren. We blijven samenwerken met de BMS-Pfizer Alliance om educatieve informatie uit te brengen voor patiënten en zorgverleners. We willen mensen met onregelmatige hartritmes, die overeenkomen met atriumfibrillatie, blijven ondersteunen.”

Wat is atriumfibrilleren?

Atriumfibrilleren staat ook wel bekend als boezemfibrilleren. De hartslag is onregelmatig en vaak ook te hoog. Soms wel twee keer zo hoog met meer dan 150 slagen per minuut. Uit cijfers van de Hartstichting blijkt dat ongeveer 363.000 Nederlanders gediagnosticeerd zijn met deze aandoening. Daarnaast lopen nog eens 80.000 Nederlanders rond met deze hartstoornis, zonder dat ze het weten. In 2020 werden elke dag 81 mensen opgenomen in het ziekenhuis vanwege atriumfibrilleren. Het is een hartritmestoornis die met name bij ouderen vaker voorkomt. De helft van de patiënten is 75 jaar of ouder. Ook komt het vaker voor bij mensen met overgewicht en degenen die last hebben van slaapapneu.

Diagnose, behandeling en risico

Om schade aan het hart te vermijden, is een behandeling gewenst. Gangbare methodes om atriumfibrilleren vast te stellen is met een hartfilmpje (ECG), echografie, Holteronderzoek of inspanningstest. Atriumfibrilleren wordt behandeld met medicatie, cardioversie of ablatie (chirurgische ingreep). Hoewel de aandoening niet levensbedreigend is, kan het wel leiden tot een geleidelijke opbouw van bloedstolsels. Wanneer dit een bloedvat afsluit dan is er risico op een hartinfarct. Ook kan hartfalen ontstaan, omdat de pompfunctie van het hart vermindert. Verschillende factoren verhogen de kans op atriumfibrilleren, zoals stress, een hoge bloeddruk, diabetes, intensieve inspanningen, een ontsteking, alcohol- en drugsgebruik, een snelwerkende schildklier of problemen aan het hart.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Tools Getagged

Door Sebas Eikholt

Sebas Eikholt werkt als freelance schrijver en redacteur bij patientempowerment.nl. Thema’s waar hij over schrijft zijn ehealth, diagnostiek en behandeling op afstand, de patiëntgerichte aanpak in de gezondheidszorg, privacykwesties en de ontwikkelingen op het gebied van het maatschappelijk (zorg) draagvlak. Hij schrijft ook voor platformen als Skipr, Smarthealth, Zorgwelzijn en Zorgvisie. Neem contact op met Sebas via sebas@patientempowerment.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *