Genezing diabetes type 1 mogelijk?

Genezing diabetes type 1 mogelijk?

Mensen met diabetes type 1 hebben een tekort aan insuline. Insuline is het hormoon dat ervoor zorgt dat suiker opgenomen wordt in de lichaamscellen en als energiebron wordt gebruikt. Insuline wordt aangemaakt in de alvleesklier. Maar bij diabetici doet de alvleesklier dit niet of nauwelijks. Hierdoor halen lichaamscellen te weinig suiker uit het bloed en is de bloedsuikerspiegel te hoog.

Insuline verlaagt de bloedsuikerspiegel. Diabetici (type 1) moeten daardoor insuline spuiten of een insulinepomp gebruiken. Insuline wordt meestal geïnjecteerd met een insulinepen en een pennaald. Diabetici doen dit zelf. Diabetes type 1 begint meestal al op jonge leeftijd en gaat helaas niet over. Diabetes is een chronische ziekte. Of toch niet?

In de Verenigde Staten is eind vorig jaar een man na een experimentele behandeling genezen van de ziekte. Het gaat om een behandeling op basis van stamcellen die insuline produceren. Wetenschappers reageren verrast, maar er zijn heel wat vragen.

Het betreft de 64-jarige Brian Shelton, de Amerikaan was met vervroegd pensioen vanwege z’n diabetes. Begin 2021 deed Shelton mee aan een studie van Vertex Pharmaceuticals. Dit bedrijf doet onder andere onderzoek naar de genezing van diabetes type 1. In juni 2021 kreeg Shelton cellen toegediend op basis van stamcellen. Die cellen imiteren de functie van cellen van de pancreas of alvleesklier die insuline produceren.

Die behandeling slaat in geval van Shelton aan. Op dit moment althans. Z’n lichaam lijkt de ziekte onder controle te hebben en weer insuline aan te maken. Hierdoor is de bloedsuikerspiegel verlaagd. Shelton spreekt over een wonder, experts zijn terughoudender.

De studie is pas recent gestart en duurt nog bijna vijf jaar. In totaal doen er 17 mensen mee. Het is momenteel nog niet duidelijk of er bijwerkingen zijn. Ook is onduidelijk hoelang de toegediende cellen blijven werken.

Door Redactie

Op patientempowerment.nl lees je alles over e-health, zorginnovaties, marktontwikkelingen en trends. Met een team van auteurs werken we aan zo compleet mogelijk platform over zelfregie in de zorg. Vragen of persberichten? Neem contact op via hallo@patientempowerment.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *