Soa cijfers 2021: iets minder tests, iets meer positieven

Soa cijfers 2021: iets minder tests, iets meer positieven

Ook in 2021 geen festivals, geen nachthoreca en de ‘reguliere’ horeca kende de nodige restricties. Dit heeft effect gehad op seksueel gedrag. In het bijzonder op het seksueel bedrag van jongeren. Het aantal Soa tests dat via testalize.me werd aangevraagd, daalde licht. Het percentage positieven steeg echter.

De GGD’s hadden de Soa poli’s ook in 2021 veelal afgeschaald. Ook bij huisartsen kon niet iedereen direct terecht voor een Soa test. Hierdoor werd voor een online alternatief gekozen. Testalize.me zag het aantal testen dat aangevraagd werd in 2021 licht dalen t.o.v. 2020. De vraag lijkt in Nederland vrij stabiel, in Duitsland daalde deze. Veel aanvragers blijken via dating apps seksueel actief.

“Datingapps en huisfeestjes hebben de sociale functie van de horeca overgenomen. Zeker dating apps als Tinder en happn zorgen ervoor dat seksueel contact blijft plaatsvinden tijdens lockdowns. Veel gebruikers geven aan actief te zijn op een dating app. Ook huisfeestjes blijken populair, zeker de laatste 3 maanden van 2021.”

Cijfers

In 2021 testte 14,9 procent van de mannen positief. Bij vrouwen lag het percentage positieven lager, namelijk op 12,7 procent (N = 10.000+). Dit geldt voor de genitale testen op Chlamydia en Gonorroe die in Nederland zijn uitgevoerd. Dit zijn tevens de meest aangevraagde testen. Een jaar eerder testte 12,9 procent van de vrouwen positief. En 14,5 procent van de mannen. Het gaat meestal om Chlamydia. Gonorroe wordt bij 2 procent van de gebruikers aangetroffen.

Als gekeken wordt naar de orale en anale testen op Chlamydia en Gonorroe zien we respectievelijk 8,7 procent en 25,6 procent van de gebruikers positief testen. Dit is een toename ten opzichte van 2020. Toen testte 5,7 procent oraal positief en rectaal was dit 24,3 procent.

Bij Mycoplasma testte 13,3 procent van de mannen positief testte en iets meer dan 20 procent van de vrouwen. Testalize.me adviseert alleen op Mycoplasma te testen bij klachten, en je ook alleen te laten behandelen indien er klachten zijn. De testen op Mycoplasma worden pas sinds 2021 aangeboden. Een vergelijking met 2020 is dus niet mogelijk. Het aantal aangevraagde tests op Mycoplasma is veel lager dan het aantal tests op Chlamydia en Gonorroe.

Sinds 2021 wordt ook online behandeling aangeboden. Dit gebeurt in samenwerking met een huisarts en apotheker via care.testalize.me. In 2021 vroeg 64 procent van de testalize.me gebruikers hun behandeling online aan. Behandeling is kosteloos, het is een service die wordt aangeboden voor gebruikers die echt niet naar hun eigen huisarts willen of kunnen.

Meer informatie en cijfers zijn te vinden: https://testalize.me/blog/soa-monitor-2021/

Door Redactie

Op patientempowerment.nl lees je alles over e-health, zorginnovaties, marktontwikkelingen en trends. Met een team van auteurs werken we aan zo compleet mogelijk platform over zelfregie in de zorg. Vragen of persberichten? Neem contact op via hallo@patientempowerment.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *