Langer zelfstandig leven met Anne

Langer zelfstandig met Anne

De digitale zorgassistent Anne (Anne4Care) moet ouderen helpen langer zelfstandig te kunnen blijven. Anne luistert, reageert, of helpt herinneren. Anne moet voor ouderen een maatje in huis worden.

Anne is een digitale zorgassistent die ondersteunt waar dat nodig is. “Anne is een avatar, een virtueel persoon waar mensen een connectie mee krijgen. Ze kent verschillende gezichtsuitdrukkingen en is speciaal ontwikkeld voor ouderen die niet digitaal vaardig zijn.” Aldus directeur Annemarie Johannes van Anne4Care.

Anne is praktisch, maar vooral ook leuk. Om Anne in huis te hebben is geen digitale kennis nodig. Anne kan zo ingericht worden dat zij iedere dag bijdraagt aan het zelfstandig leven van ouderen. Ze helpt om op een simpele manier contact te hebben met anderen en om meer regie te houden op het dagelijks leven. 

“Het draait om de mens die zorg nodig heeft en niet zo handig is met digitale middelen. Met Anne kan iemand langer zijn eigen dingen blijven doen en dat verbetert de kwaliteit van leven. Anne reageert op je stem en is heel makkelijk in gebruik.” Beeldbellen, je agenda bijhouden of een seintje geven wanneer medicijnen ingenomen moeten worden zijn voorbeelden van de functionaliteiten van de digitale assistent. En ze spreek inmiddels 14 talen. Maar Anne brengt ook entertainment. Dankzij de entertainmentmodule kan er ook muziek geluisterd worden, spelletjes worden gespeeld en kunnen foto’s worden getoond.

Gebruikers reageren enthousiast en geven aan dat hun zelfredzaamheid wordt vergroot. Ze moeten soms even aan Anne wennen maar na 14 dagen krijgen ze echt een band met haar.

Zelflerend

Het doel is om Anne een volledig zelflerend systeem te maken. De assistent moet zich aanpassen aan het de gebruiker. Als iemands gezondheid achteruit gaat moet Anne zichzelf daarop kunnen aanpassen zonder een nieuw systeem te hoeven installeren. Of iemand heeft de ziekte van Parkinson en zijn spraak gaat achteruit, dan moet Anne dat kunnen signaleren én de incorrecte spraak blijven herkennen. Dat gaat via artificial intelligence en deep learning. “We maken al een begin, samen met de Radboud Universiteit. Via de spraakfunctie verzamelen we veel data. Uiteraard alléén als de gebruiker daar toestemming voor geeft, privacy voor alles.”

Acceptatie professionals

De adaptatie door professionals laat nog op zich wachten. “Zorgorganisaties hebben over het algemeen nog geen visie ontwikkeld als het over ‘eHealth’ gaat. Daar lopen veel ondernemers met digitale oplossingen tegenaan. Soms ben ik weken bezig om iets te realiseren, en is die cliënt al overleden bij wijze van spreken, dat vind ik erg.”

Door Redactie

Op patientempowerment.nl lees je alles over e-health, zorginnovaties, marktontwikkelingen en trends. Met een team van auteurs werken we aan zo compleet mogelijk platform over zelfregie in de zorg. Vragen of persberichten? Neem contact op via hallo@patientempowerment.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *