Apparaat combineert glucosemeting en insulinetoediening

Apparaat combineert glucosemeting en insulinetoediening

Onderzoekers van het Amerikaanse MIT hebben all-in-one technologieën ontworpen voor het tegelijkertijd meten van glucose en het toedienen van insuline. Het gaat om twee alternatieve pensystemen, aangevuld met een camerameting en een app. De onderzoeksresultaten verschenen onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Controlled Release. Verdere ontwikkeling van de technologieën is nog nodig. Zo ontbreken nog klinische studies bij proefpersonen. Het onderzoeksteam heeft inmiddels octrooien aangevraagd voor de innovatieve systemen. Ze spreken de verwachting uit dat bedrijven worden betrokken bij de verdere ontwikkeling. Mochten de studies op proefpersonen succesvol zijn, dan zal het nog jaren duren voordat diabetespatiënten daadwerkelijk gebruik kunnen maken van deze technieken.

Barrières overwinnen

Giovanni Traverso, Soan You en Hen-Wei Huang waren enkele onderzoekers die deelnamen aan de ontwikkeling van de nieuwe apparaten. Traverso stelt dat met deze technologieën toekomstige diabetespatiënten makkelijker het behandelproces volgen. “Elke interventie die het voor patiënten gemakkelijker maakt om therapie te krijgen, kan een enorme impact hebben. Er zijn namelijk meerdere barrières die te maken hebben met tijd, ongemak, handigheid, leren en trainen. Als we die barrières kunnen overwinnen, door nieuwe technische oplossingen te implementeren, zal het voor patiënten gemakkelijker worden om die therapie te krijgen.”

TrueDepth camera herkent voedsel

Traverso en zijn collega’s ontworpen drie technieken om het proces te vergemakkelijken. Met behulp van de TrueDepth-camera en een nieuw ontwikkelde app fotograferen diabetespatiënten zelf hun voedsel. De TrueDepth-camera werd door Apple geïntroduceerd op de iPhone X en zit nu op vrijwel elk nieuw model. Android ontwikkelaars kopieerden de techniek en voegden dit ook toe aan hun eigen apparaten. Zoals de naam al zegt zorgt TrueDepth voor meer diepte.

Het is meer dan alleen een camera, want het bestaat ook uit een rasterprojector, infraroodcamera- en belichter, nabijheidssensor en een omgevingslichtsensor. De camera projecteert tienduizenden punten op het voedsel om een 3D dieptekaart te maken en het object te herkennen. De app stelt daarna vast wat de hoeveelheid calorieën is in het gefotografeerde voedsel, op basis van voedselinformatie uit de USDA databank. Vervolgens verstuurt de app deze informatie naar één van de twee ontwikkelde all-in-one pensystemen.

All-in-one vacuum strip pensysteem

Het eerste pensysteem combineert de losse elementen van het bloedprikken en insuline spuiten in één apparaat. Het bevat onder andere een lancet, glucosestrip en insulinenaald. De diabetespatiënt houdt het apparaat op het lichaam. Het neemt een druppeltje bloed af en meet via de glucosestrip het bloedsuikergehalte in het lichaam. Via bluetooth wordt dit resultaat direct naar de smartphone app gestuurd en gecombineerd met de resultaten van de TrueDepth camera. De app berekent de juiste hoeveelheid insuline, wat direct via het all-in-one apparaat wordt toegediend bij de diabetespatiënt. “Wat ons apparaat doet, is het automatiseren van de procedures om de huid te prikken, het bloed te verzamelen, de glucosespiegel te berekenen en de berekening en insuline-injectie uit te voeren”, zegt onderzoeker Hen-Wei Huang. “De patiënt heeft niet langer een apart prikapparaat, een glucosemeter en een insulinepen nodig.” Overigens is het apparaat nog niet op mensen getest, maar zijn de proeven bij varkens succesvol gebleken.

All-in-one naald-pensysteem

Bij het tweede pensysteem ligt de focus op een bloedmeting én insulinetoediening bij de diabetespatiënt via slechts een enkele prik. De onderzoekers integreerden een nieuw ontworpen flexibele elektronische glucosesensor in de insuline-injectienaald. Het glucosegehalte wordt vlak onder het huidoppervlakte in het interstitieel vocht gemeten. Dit duurt tussen de 5 en 10 seconden. De app ontvangt deze informatie en die berekent, samen met de TrueDepth resultaten, de insulinedosis. Die wordt nog met dezelfde naald toegediend. Volgens onderzoeker Sean You biedt dit veel voordelen. “Het idee zou zijn dat als we de glucosesensor rechtstreeks op het oppervlak van de insulinetoedieningsnaald kunnen integreren, we slechts één prik voor de patiënt nodig zouden hebben, wat de pijn tot een minimum beperkt en ook het hele proces gemakkelijker maakt om toe te dienen.” Ook voor dit prototype geldt dat er nog studies op mensen moeten plaatsvinden, maar dat de voorlopige resultaten bij varkens hoopgevend zijn.

Door Sebas Eikholt

Sebas Eikholt werkt als freelance schrijver en redacteur bij patientempowerment.nl. Thema’s waar hij over schrijft zijn ehealth, diagnostiek en behandeling op afstand, de patiëntgerichte aanpak in de gezondheidszorg, privacykwesties en de ontwikkelingen op het gebied van het maatschappelijk (zorg) draagvlak. Hij schrijft ook voor platformen als Skipr, Smarthealth, Zorgwelzijn en Zorgvisie. Neem contact op met Sebas via sebas@patientempowerment.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *