Medicare for All: oplossing voor de Amerikaanse zorg?

Medicare for All: oplossing voor de Amerikaanse zorg?

“A CT scan cost $1100 in the US and $140 in Holland.”Dat is de titel van een artikel waarin een vergelijking wordt gemaakt tussen de torenhoge zorgkosten in de VS in vergelijking met andere landen, zoals Nederland. In 2018 lagen de Amerikaanse zorgkosten op 3,6 biljoen dollar. Dat is meer dan $11.000 per hoofd van de bevolking. Uit het eerder genoemde artikel blijkt dat op het gebied van diagnoses en behandelingen de Nederlander maximaal 40% betaalt van de kosten die de Amerikaan maakt. Waarom zo duur? Daar zijn veel redenen voor te bedenken. Een van de redenen is dat een balans in gezonde concurrentie ontbreekt tussen zorgverzekeringen en zorgaanbieders in de VS. Zo zijn er bizarre verschillen tussen de zorgverleners onderling. Bij de één betaal je $250 voor een CT scan, terwijl je elders in het land $1500 kwijt bent.

Obamacare is verleden tijd

Nu de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn begonnen, wordt er ook meer aandacht geschonken aan het niet werkende zorgsysteem. Onder de vorige Amerikaanse president Barack Obama werd Obamacare (Affordable Care Act) geïntroduceerd. Een voorgestelde wet die de zorg betaalbaar zou maken, door middel van goedkopere zorgverzekeringen en lage kosten voor medische zorg. Ook zou iedere Amerikaan zich verplicht moeten laten verzekeren. Een van de belangrijkste veranderingen van de ACA is dat de zorgverzekering jeniet meer mag weigeren op basis van je medische achtergrond.

Daarnaast mogen ze niet meer op basis van je medische gegevens een duurder aanbod doen. Onder de huidige president Donald Trump wordt Obamacare steeds verder ontmanteld. En als het moet dan wordt dat uitgevochten bij de rechter. Zo werden de subsidies aan zorgverzekeringen al stopgezet en hoeven Amerikanen zich niet meer verplicht te verzekeren. President Trump had als belofte om met een eigen zorgplan te komen, die elke Amerikaan de mogelijkheid zou moeten geven om zich te kunnen verzekeren. Maar tot op heden blijft het stil. Toch hadden in 2018 maar liefst 27.5 miljoen Amerikanen nog geen zorgverzekering. Een aantal dat nog steeds oploopt.

Medicare for All

Desalniettemin gebeurt er veel op de achtergrond. Medicare for All is het nieuwe initiatief vande Democraten. Het is een voorstel dat wordt omarmd door verschillende Democratische presidentskandidaten. Eigenlijk is het niet één voorstel, maar het zijn verschillende plannen die allemaal als doel hebben om elke Amerikaan te voorzien van zorg. Voor sommige Democraten is het slechts een aanvulling op het huidige Medicare, een sociaal verzekeringsprogramma is voor ouderen, gehandicapten en sommige terminaal zieken. Andere politici zoals Elizabeth Warren en Bernie Sanders willen rigoureuze veranderingen, zoals de verplichting om je te laten verzekeren en een dekking op vrijwel alle zorgkosten. Niet elke Democraat is hier overigens voorstander van.

Belastingen

Op dit moment zijn er verschillende groepen die voor de gezondheidszorg betalen, zoals werkgevers, verzekeringsbedrijven en de Amerikaanse overheid. Medicare for All wordt een systeem dat maar door één groep wordt betaald, namelijk de belastingbetaler. Door middel van belastingen en lagere prijzen wordt de zorg van elke Amerikaan gefinancierd. Een vergelijkbaar systeem is te vinden in Australië, Canada en het Verenigd Koninkrijk. Ook kan met het systeem op kosten worden bespaard die verzekeringsbedrijven en zorgverleners nu nog maken. Naast de vrije toegang tot betaalbare zorg zou het ook mogelijk moeten worden om je overal te laten behandelen. Met de huidige private verzekeringen zijn patiënten vaak gebonden aan een beperkt aanbod van zorgverleners in het land.

Meningen zijn verdeeld

Uit onderzoek blijkt dat het niet goed gaat met de zorg in de VS in vergelijking met andere westerse landen. De Amerikaanse zorg is niet alleen het duurst, het scoort ook het laagst op
het gebied van duurzame efficiënte en gelijke zorg die toegankelijk is voor iedereen en een hoge kwaliteit aan zorg biedt. Iets meer dan de helft van de Amerikanen steunt het initiatief Medicare for All en 65% wil dat er in ieder geval een publiek alternatief is voor betaalbare zorg. Toch blijkt er minder enthousiasme te zijn voor deze plannen wanneer er gesteld wordt dat het door de belastingbetaler wordt betaald. Zo is nog maar 48% voorstander wanneer ze weten dat het wordt gefinancierd vanuit belastingen, ook al vervangt het de hoge bonnetjes uit het ziekenhuis en de dure aanvullende verzekeringen waar de Amerikaan nu nog mee te maken heeft. Wanneer er alleen wordt gezegd dat de zorgkosten dalen, maar het wel een persoonlijke belastingverhoging geeft, dan is nog maar 47% voorstander.

Het thema gezondheidszorg zal in ieder geval één van de belangrijkste thema’s worden bij de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen, wanneer Donald Trump het opneemt tegen een Democratische presidentskandidaat. Of er echt iets gaat veranderen blijft een groot vraagteken…

Door Sebas Eikholt

Sebas Eikholt werkt als freelance schrijver en redacteur bij patientempowerment.nl. Thema’s waar hij over schrijft zijn ehealth, diagnostiek en behandeling op afstand, de patiëntgerichte aanpak in de gezondheidszorg, privacykwesties en de ontwikkelingen op het gebied van het maatschappelijk (zorg) draagvlak. Hij schrijft ook voor platformen als Skipr, Smarthealth, Zorgwelzijn en Zorgvisie. Neem contact op met Sebas via sebas@patientempowerment.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *