Wanneer en hoe kan ik testen op het coronavirus?

Wanneer en hoe kan ik testen op het coronavirus?

De wereld wordt nog altijd in een ijzeren greep gehouden door Covid-19, oftewel het coronavirus. Maar voor veel mensen is nog niet duidelijk of ze wel mogen testen en hoe een test precies werkt. Met de onderstaande informatie zal er meer duidelijkheid worden gegeven.

Symptomen corona

In milde vorm kent het Covid-19 virus geen specifieke klachten die wijzen op besmetting. Koorts en ademhalingsproblemen kunnen namelijk ook het resultaat zijn van het influenzavirus, oftewel de bekende griep. Uit Chinees onderzoek blijkt dat koorts (88%), droge hoest (68%), vermoeidheid (38%) en het ophoesten van slijm (33%) de meest voorkomende ziekteverschijnselen zijn van het coronavirus. Andere symptomen zijn benauwdheid (19%), keel-, hoofd- en spierpijn (14%), misselijkheid (5%), verstopte neus (5%), diarree (4%) en het ophoesten van bloed (1%).

Wanneer de huisarts bellen?

Het RIVM adviseert om alleen de huisarts te bellen wanneer klachten erger worden en uitmonden in koorts (meer dan 38 graden) en ademhalingsproblemen. De arts zal vervolgens bepalen of een coronatest noodzakelijk is. De focus ligt op risicogroepen, zoals ouderen van 70 jaar en ouder en mensen met een zwakke weerstand door een andere aandoening. Denk aan diabetes en hart- en vaatziekten. Voor de overige mensen wordt geadviseerd om thuis uit te zieken. Pas wanneer er minimaal 24 uur geen klachten zijn geweest, dan is het weer mogelijk om de deur uit te gaan. Maar wel op basis van alle voorzorgsmaatregelen, waaronder het vermijden van contact en het houden van afstand tot anderen.

Hoe word ik getest op corona?

Een arts in een beschermend pak neemt met een wattenstaafje een monster van het slijmvlies in de neus en achterin de keel. Ook kan opgehoest slijm worden gebruikt als monster. Vervolgens wordt het wattenstaafje in een buisje gestopt met een speciale vloeistof. Alles wordt voorzichtig verpakt en naar het laboratorium vervoerd. Hier wordt het monster onderzocht door een gespecialiseerde microbioloog. Eerst wordt het virusmateriaal kapotgemaakt, zodat de laboranten veilig hun werk kunnen doen en het genetische materiaal (RNA) kan worden onttrokken uit de sample. Daarna kan het RNA worden geanalyseerd.

Analyse in het laboratorium

Omdat het genetische materiaal maar een hele kleine hoeveelheid is, wordt het vermenigvuldigd om het zichtbaar te maken. Om dit te kunnen doen wordt gebruikgemaakt van de zogenaamde PCR technologie. Dit is een afkorting en staat voor Polymerase Chain Reaction. Het wordt ook wel een polymerasekettingreactie genoemd. In een apparaat worden met behulp van speciaal eiwitten kopietjes gemaakt van het genetische materiaal. Tijdens dit vermenigvuldigingsproces kan de machine meten of het virus daadwerkelijk is aangetroffen. Vervolgens worden alle geteste monsters nogmaals op een andere locatie geanalyseerd, om te voorkomen dat de eerdere resultaten vals positief waren. Dat wil zeggen dat er positief is getest, terwijl de persoon niet besmet blijkt te zijn.

Ben ik immuun?

Met behulp van een bloedtest kan worden nagegaan of iemand het coronavirus al heeft opgelopen. Met deze test worden de antistoffen in het bloed gecontroleerd. Het zijn de eiwitten in het lichaam die het immuunsysteem aanmaakt om het virus te herkennen en te bestrijden. In Nederland zullen binnenkort tienduizenden bloedmonsters van donoren worden geanalyseerd, met als doel de groepsimmuniteit te meten. Donoren zullen geen uitslag krijgen, omdat de test op individueel niveau nog niet betrouwbaar genoeg is. Het virus zit niet in het bloed bij mensen die geen gezondheidsklachten hebben. Antistoffen kunnen wel aantonen dat iemand het virus heeft opgelopen en is genezen.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Algemeen Getagged

Door Sebas Eikholt

Sebas Eikholt werkt als freelance schrijver en redacteur bij patientempowerment.nl. Thema’s waar hij over schrijft zijn ehealth, diagnostiek en behandeling op afstand, de patiëntgerichte aanpak in de gezondheidszorg, privacykwesties en de ontwikkelingen op het gebied van het maatschappelijk (zorg) draagvlak. Hij schrijft ook voor platformen als Skipr, Smarthealth, Zorgwelzijn en Zorgvisie. Neem contact op met Sebas via sebas@patientempowerment.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *