Online dokter stelt de verkeerde diagnose

Steeds meer patiënten lezen zich in op internet voor de dokter te raadplegen. Eenmaal bij de arts begint het dan vaak met ‘ik las op internet dat…’. Opzich is deze ontwikkeling niet verkeerd, ware het niet dat veel van de ‘online dokters’ de verkeerde ‘diagnose’ stellen. In meer dan de helft van de gevallen klopt de informatie waarmee de patiënt bij de arts aanklopt niet. Dit blijkt uit onderzoek van de Harvard Universiteit.

De vier onderzoekers die het onderzoek uitvoerden lieten via ruim 20 ‘zelfcheck sites’ een diagnose stellen op basis van een lijstje symptomen. Slecht in 1 op 3 was die diagnose in één keer juist. In de overige gevallen was een tweede poging nodig of het helemaal niet tot de juiste bevinding. De sites geven na het stellen van de ‘diagnose’ ook advies. Dit advies bestaat vaak uit vervolgstappen en bij wie het vervolgconsult op te vragen. Ook hier lieten de sites steken vallen.

In Nederland kennen we ook heel wat websites die de gebruiker van informatie voorzien. Denk aan thuisarts.nl en zorgkaartnederland.nl. Beide sites bieden informatie bij medische kwalen en sommen symptomen op. Hier zit de zwakte. Het symptoom van een acute HIV-infectie is een grieperig gevoel. Maar zoals hopelijk wel duidelijk is, komt dit symptoom veel vaker voor en is het bijna nooit die acute HIV-infectie (statistisch gezien).

In Nederland zou 9 op 10 zich al inlezen op internet voordat een arts wordt bezocht. In principe zou dit de arts werk uit handen moeten nemen, iets wat positief is. Maar als blijkt dat de online diagnose niet goed is, krijgt de behandelend arts het juist drukker en is het hele ‘empoweren’ van patiënten zijn doel voorbij geschoten. Toch staan lang niet alle artsen negatief tegenover de internet dokters. Huisarts Hedwig Vos vorige maand in Trouw: “Zeker driekwart van mijn patiënten zoekt hun klacht op internet op voordat ze mij spreken. Ik vind dat heel goed. Zeker als mensen op betrouwbare websites kijken, leidt dat in de spreekkamer tot een prima gesprek en vlotte diagnose. Vaak vraag ik er actief naar. ‘Heeft u al op internet gekeken wat u zou kunnen hebben?’ Wanneer patiënten meer medische kennis meebrengen, heb je een gelijkwaardiger gesprek. Mensen willen graag meebeslissen en ik moedig ze aan. Ik verwijs mensen zelf ook naar zorgvuldige websites, zodat ze eenmaal thuis hun diagnose en bijbehorende adviezen nog eens rustig kunnen nalezen.”

Artsen waarschuwen voor fora. Dit omdat hier gebruikers bij elkaar komen zonder tussenkomst van artsen. Je krijgt extreme gevallen die eigen leven gaan leiden of mensen die simpelweg lariekoek ophangen. Dit zorgt bij gebruikers voor schijnzekerheid en voor veel extra zorgen.

Overigens moet aangetekend worden dat het onderzoek zich puur op de online zorgaanbieders focuste. Om een totaalbeeld te krijgen, zou ook het aantal verkeerde diagnoses via artsen meegenomen moeten worden. Het mag geen verrassing zijn dat de arts ook wel eens een verkeerde diagnose stelt. Wat is het totale percentage hiervan?

Apps en sites die informatie verschaffen in aandoeningen en ziektes kunnen geen vervanging zijn voor een arts. Wel kunnen ze de patient beter voorbereiden op een bezoek aan de arts wat volgt op het bezoek aan de site of app. De sites hebben dus wel degelijk nut, dit ziet ook minister Schippers van Volksgezondheid in.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Algemeen

Door Redactie

Op patientempowerment.nl lees je alles over e-health, zorginnovaties, marktontwikkelingen en trends. Met een team van auteurs werken we aan zo compleet mogelijk platform over zelfregie in de zorg. Vragen of persberichten? Neem contact op via hallo@patientempowerment.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *