Zelf testen op HPV

Een nieuwe zelftest van testalize.me maakt het mogelijk thuis op HPV te testen. Door middel van een uitstrijkje kan iedere vrouw zelf thuis lichaamsmateriaal afnemen en het opsturen naar het laboratorium. Waar de uitslag binnen 5 werkdagen wordt bepaald.

In samenwerking met LabPON is een testkit ontwikkeld op basis van een (vaginaal) uitstrijkje. Dit uitstrijkje dient de gebruiker te versturen naar het lab. Hier wordt het sample getest op 14 varianten van het virus. De methodiek is identiek aan die van het bevolkingsonderzoek. Test je positief? Dan kan je gratis een consult met de huisarts aanvragen. Gewoon online.

HPV

HPV is een virus dat heel veel voorkomt en seksueel wordt overgedragen. Er zijn meer dan 200 varianten. Sommige varianten kunnen leiden tot genitale wratten maar ook tot bepaalde vormen van kanker, bijvoorbeeld baarmoederhalskanker. Het virus is besmettelijk. Zelfs wanneer een condoom wordt gebruikt tijdens het vrijen kan het worden doorgegeven. Het risico is dan gelukkig wel veel lager.

Zo’n 80 tot 90 procent van de vrouwelijke bevolking raakt ooit geïnfecteerd met HPV. Deze infectie is moeilijk te herkennen omdat klachten meestal uitblijven en het afweersysteem het virus vaak binnen twee jaar zelf opruimt. Wanneer dit niet lukt dan wordt het een chronische infectie en zal het virus zich steeds meer gaan innestelen in het DNA van de kern van cellen. Bijvoorbeeld in de baarmoederhals, waar de cellen in het slijmvlies beginnen af te wijken van normale cellen en langzaam kunnen gaan veranderen in kankercellen. Dit gebeurt in zo’n 3 procent van de gevallen.

Testen met een zelftest

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft voor het bevolkingsonderzoek (BVO) baarmoederhalskanker een zelfafnameset geïntroduceerd. Het RIVM verlaagt hiermee de drempel voor vrouwen om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker en hoopt het percentage vrouwen dat meedoet aan het bevolkingsonderzoek te vergroten (in 2021 ‘slechts’ 54.8%). Het BVO is enkel voor vrouwen tussen de 30 en 60 jaar en om de vijf jaar krijgen zij een uitnodiging. Maar ook als je buiten de doelgroep valt – of buiten de oproepen om – kan een HPV test nodig zijn. Daarom lanceren wij onze HPV zelftest.

“Humaan papillomavirus (HPV) is de veroorzaker van baarmoederhalskanker. Daarom is het van groot belang om bepaalde hoog-risico varianten van dit virus vroegtijdig te detecteren en daarmee (voorlopers van) de ziekte op te sporen. In een vroeg stadium is de ziekte goed behandelbaar. Tijdig of periodiek testen is daarom van essentieel belang, ook als je geen klachten hebt. Dit kan ook goed met een zelftest. Ingeval van klachten is een bezoek aan uw huisarts aanbevolen.” Aldus Ing. G.J. Knuiman MSc, klinisch patholoog bij LabPON.

Over testalize.me

Met testalize.me haal je het laboratorium in huis. Betrouwbare diagnostiek. Thuis en anoniem. Al sinds 2015 wordt er op Soa’s getest. Dit gebeurt in samenwerking met geaccrediteerde laboratoria in Nederland. Gebruikers nemen zelf lichaamsmateriaal af en versturen dit naar ons lab. Daar vindt de diagnostiek plaats en binnen een aantal dagen kan de uitslag worden opgevraagd met een unieke code. Positief getest? Dan is er gratis nazorg beschikbaar via testalize.me Voor Soa’s geldt dat er behandeld kan worden, waarbij medicatie thuis wordt bezorgd (in samenwerking met huisarts en apotheker). Voor HPV wordt een videoconsult met de huisarts aangeboden.

Over LabPON

LabPON staat voor Laboratorium Pathologie Oost-Nederland. De organisatie is gevestigd in Hengelo en voert pathologie onderzoek uit voor de ziekenhuizen en huisartsenpraktijken in de regio’s Twente en Achterhoek-Oost. De staf bestaat uit 17 pathologen. Zij onderzoeken het ingezonden lichaamsmateriaal op afwijkingen en sturen hun bevindingen in een zogenaamd PA-verslag naar de aanvragende specialist of huisarts. Op jaarbasis worden circa 90.000 PA-verslagen gemaakt. Als één van de grootste pathologie laboratoria in Nederland blinkt LabPON uit in snelheid en kwaliteit, want dat is waar elke patiënt bij is gebaat.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Persbericht Getagged

Door Redactie

Op patientempowerment.nl lees je alles over e-health, zorginnovaties, marktontwikkelingen en trends. Met een team van auteurs werken we aan zo compleet mogelijk platform over zelfregie in de zorg. Vragen of persberichten? Neem contact op via hallo@patientempowerment.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *