Zelf testen op coeliakie

coeliakie

Vanaf vandaag is het mogelijk zelf thuis op coeliakie te testen met testalize.me. De nieuwe test bevat alles om zelf thuis een beetje bloed af te nemen, dit correct naar het lab in Eindhoven op te sturen en vervolgens jouw uitslag online te kunnen opvragen. Test je positief? Dan kan je gratis een consult met de testalize.me huisarts aanvragen.

Wat is coeliakie?

Coeliakie is een auto-immuunziekte, een ziekte van je afweersysteem, die uitgelokt wordt door de inname van gluten. Gluten is een mengsel van eiwitten dat voorkomt in veel soorten graan (tarwe, gerst, rogge, spelt en kamut). Die graansoorten zitten bijvoorbeeld in brood en pasta.

Bij een auto-immuunziekte valt je afweersysteem gezonde cellen in je lichaam aan met antistoffen. Wanneer mensen met coeliakie gluten eten, reageert hun immuunsysteem door de dunne darm aan te vallen. De reactie veroorzaakt een ontsteking en beschadiging van de bekleding van de dunne darm. En dat zorgt voor een slechte opname van voedingsstoffen door het lichaam. Dit kan een scala aan symptomen en gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder buikpijn, diarree, gewichtsverlies, vermoeidheid, bloedarmoede en osteoporose.

Coeliakie zelftest

Coeliakie wordt vastgesteld door middel van bloedonderzoek. In het bloed wordt gekeken of er antistoffen tegen de eigen darmcellen aanwezig zijn. Zijn die antistoffen niet aanwezig? Dan zal de test negatief zijn. Eventuele klachten worden dan waarschijnlijk niet door coeliakie veroorzaakt. Is de test positief? Dan is het zeer waarschijnlijk dat het coeliakie betreft. Testen is noodzakelijk, aangezien velen onterecht denken Coeliakie te hebben en symptomen algemeen van aard zijn. Naar schatting heeft zo’n 1 procent van de Nederlanders coeliakie. Coeliakie komt vaker voor bij vrouwen.

“Coeliakie is nog steeds sterk ondergediagnosticeerd. Doordat het een breed scala aan klachten kan veroorzaken, is testen vaak de enige manier om duidelijkheid te krijgen. De coeliakie test van testalize.me wordt ook gebruikt voor huisartsendiagnostiek. Kwaliteit is daarmee gegarandeerd.”

Positief?

Test je positief? Dan kan is de kans groot dat jouw klachten worden veroorzaakt door coeliakie. Om een definitieve diagnose te stellen is er echter vervolgonderzoek nodig. Gebruikers kunnen ondersteund worden via testalize.me met een consult van de huisarts om de meest prangende vragen te beantwoorden. Als de diagnose coeliakie definitief is gesteld dan bestaat de behandeling uit het volgen van een levenslang glutenvrij dieet. Er zijn (helaas) geen medicijnen.

Door Redactie

Op patientempowerment.nl lees je alles over e-health, zorginnovaties, marktontwikkelingen en trends. Met een team van auteurs werken we aan zo compleet mogelijk platform over zelfregie in de zorg. Vragen of persberichten? Neem contact op via hallo@patientempowerment.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *