Impact stollingsaandoening nog steeds onderschat

Een stollingsaandoening is een aandoening die invloed heeft op de manier waarop je bloed normaal gesproken stolt. Het stollingsproces verandert het bloed van een vloeistof in een vaste stof. Wanneer je gewond raakt, begint je bloed normaal gesproken te stollen om grote hoeveelheden bloedverlies te voorkomen. Stollingsaandoeningen kunnen een abnormale bloeding veroorzaken, zowel buiten als binnen het lichaam. Sommige aandoeningen kunnen de hoeveelheid bloed die je lichaam verlaat drastisch verhogen. Andere veroorzaken bloedingen onder de huid of in vitale organen, zoals de hersenen. Veel mensen onderschatten echter de impact van stollingsaandoeningen. Mijngezondheidsgids heeft diverse onderzoeken gedaan naar deze aandoening. Lees verder om meer te weten te komen over de symptomen en gevolgen.

Symptomen

De symptomen kunnen variëren afhankelijk van het specifieke type stollingsaandoening. De belangrijkste symptomen zijn onverklaarbare blauwe plekken, zware menstruatie bloedingen, neusbloedingen en overmatige bloeding door kleine snijwonden of een verwonding. Er zijn tal van verschillende stollingsaandoeningen, maar dit zijn de meest voorkomende:

1.      Hemofilie A en B zijn aandoeningen die optreden als er weinig stollingsfactoren in het bloed aanwezig zijn. Lees hier meer over het onderzoek dat Mijngezondheidsgids.nl heeft gedaan naar Hemofilie

2.      De ziekte van Von Willebrand is de meest voorkomende erfelijke stollingsaandoening, waar Mijngezondheidsgids.nl een mooi dossier over heeft geschreven.

Complicaties

De meeste complicaties die gepaard gaan met stollingsaandoeningen kunnen met een behandeling worden voorkomen of onder controle worden gehouden. Het is echter belangrijk om zo snel mogelijk een behandeling te krijgen. Complicaties treden vaak op wanneer stollingsaandoeningen te laat worden behandeld.

Ernstige complicaties vaak onbekend

Veel mensen weten niet dat stollingsziekten kunnen zorgen voor bloedingen in de darmen, hersenen en gewrichten. Complicaties kunnen ook ontstaan als de aandoening ernstig is of overmatig bloedverlies veroorzaakt. Bloedingsstoornissen kunnen bijzonder gevaarlijk zijn voor vrouwen, vooral als ze niet snel worden behandeld. Onbehandelde bloedingsstoornissen verhogen het risico op overmatige bloeding tijdens de bevalling, een miskraam of een abortus. Vrouwen met bloedingsstoornissen kunnen ook zeer zware menstruatie bloedingen krijgen. Dit kan leiden tot bloedarmoede. Het is belangrijk om meteen je arts te bellen als je symptomen van een stollingsziekte hebt. Het krijgen van een snelle behandeling zal helpen om eventuele complicaties te voorkomen.

Door Sebas Eikholt

Sebas Eikholt werkt als freelance schrijver en redacteur bij patientempowerment.nl. Thema’s waar hij over schrijft zijn ehealth, diagnostiek en behandeling op afstand, de patiëntgerichte aanpak in de gezondheidszorg, privacykwesties en de ontwikkelingen op het gebied van het maatschappelijk (zorg) draagvlak. Hij schrijft ook voor platformen als Skipr, Smarthealth, Zorgwelzijn en Zorgvisie. Neem contact op met Sebas via sebas@patientempowerment.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *