Innemen van medicatie cruciaal bij hart- en vaatziekten

Veel Nederlanders nemen hun medicijnen niet volgens de voorschriften in. Het correct innemen van medicatie lijkt misschien een eenvoudige of persoonlijke aangelegenheid, maar het niet innemen van medicatie (of het niet innemen van medicatie zoals voorgeschreven) is een gecompliceerd en veelvoorkomend probleem bij mensen met hart- en vaatziekten. Mensen realiseren zich niet de echte schade of gevolgen van het niet innemen van de medicijnen.

“Wanneer patiënten met chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten niet de voorgeschreven medicatie nemen, kunnen de gevolgen ernstig zijn”, zegt Mijngezondheidsgids.nl. Het niet in toom houden van de bloeddruk kan bijvoorbeeld leiden tot hartaandoeningen, beroertes en nierfalen. Ook kan het niet innemen van antistollingsmiddelen zorgen voor ernstige aandoeningen, zoals etalagebenen. Mijngezondheidsgids.nl heeft onderzoek gedaan naar deze aandoening.

Waarom niet innemen?

Er zijn vele redenen waarom mensen niet in staat zijn om hun medicatie te nemen zoals door de arts is voorgeschreven. Sommige mensen vergeten het, anderen zijn niet overtuigd van de effectiviteit van de medicatie. Er zijn ook patiënten die bang zijn voor de bijwerkingen of moeite hebben met het innemen van de medicatie (vooral bij injecties of inhalatoren).

Sommigen patiënten hebben een combinatie van deze redenen om hun medicijnen niet in te nemen. Wat de reden ook is, mensen met hart- en vaatziekten kunnen hierdoor de potentiële voordelen en een goede kwaliteit van leven missen. Ze verliezen tevens de bescherming tegen toekomstige ziekten of kunnen ernstige gezondheidscomplicaties krijgen, zoals coronair lijden.

Aansporen

Slechte therapietrouw kost ieder jaar het leven van vele mensen en kost de gezondheidszorg per jaar veel geld aan extra doktersbezoeken, bezoeken aan de eerste hulp en ziekenhuisopnames. Het nemen van de voorgeschreven medicatie is een beslissing die de patiënt meestal zelf maakt. Het geeft ze de beste kans om de chronische aandoening te beheersen en de best mogelijke gezondheid te behouden. Een van de beste manieren om dit doel te bereiken is door met een arts of apotheker te praten over het medicijngebruik.

Door Sebas Eikholt

Sebas Eikholt werkt als freelance schrijver en redacteur bij patientempowerment.nl. Thema’s waar hij over schrijft zijn ehealth, diagnostiek en behandeling op afstand, de patiëntgerichte aanpak in de gezondheidszorg, privacykwesties en de ontwikkelingen op het gebied van het maatschappelijk (zorg) draagvlak. Hij schrijft ook voor platformen als Skipr, Smarthealth, Zorgwelzijn en Zorgvisie. Neem contact op met Sebas via sebas@patientempowerment.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *