Met draadloze echografie en AI thuis ziektes opsporen

Het wordt steeds duidelijker dat eHealth toepassingen de zorg definitief zullen veranderen. De technologie stelt ons in staat om steeds vaker vanuit huis een deel van de zorg uit te voeren. Gewoon vanuit je eigen comfortabele omgeving. Een van de nieuwste trends is het zogenaamde draadloze ultrasone apparaat, dat via een smartphone wordt bediend.

Echografisch onderzoek

Sinds de jaren veertig van de vorige eeuw kan met echografie ons lichaam accuraat worden onderzocht. Het wordt niet alleen ingezet tijdens de zwangerschap, maar ook voor het signaleren van tumoren, uitzaaiingen, infecties, ongewenst vocht, gezwellen, cystes, interne bloedingen etc. Eerst wordt een gel op de huid gesmeerd, zodat het apparaat gemakkelijk over de huid glijdt en de geluidsgolven optimaal interacteren met het lichaam. Ultrasoon geluid, dat voor mensen niet te horen is vanwege de hoge frequentie, wordt via het apparaat in het lichaam gebracht. De geluidsgolven worden vervolgens weerkaatst en omgezet in elektrische signalen. Die signalen worden vertaald naar beelden die op een scherm in het ziekenhuis zichtbaar zijn. De structuur, grootte, kenmerken en afwijkingen van organen en weefsels kunnen goed in kaart worden gebracht door een arts. Zo krijgen we een goed beeld van de staat van bijvoorbeeld onze klieren, longen, hart, nieren, prostaat, blaas, lever, bloedvaten en spieren. Het grote voordeel is dat ultrasone geluidsgolven geen straling afgeven. Het is een gezonde manier van patiënten-onderzoek. Het nadeel is dat een echografisch onderzoek relatief lang duurt. En bij het onderzoeken van sommige organen dien je minstens 6 uur nuchter te zijn, zonder te hebben gerookt.

Draadloos ultrasoon onderzoek thuis

Inmiddels heeft het Amerikaanse bedrijf Butterfly Networks revolutionaire ultrasone apparaten ontwikkeld, die gebruikmaken van siliconen sensoren nog kleiner dan een menselijk haartje. Het nieuwste apparaat dat ze hebben ontwikkeld, genaamd Butterfly iQ+, kost rond de 2000 euro. Een schrijntje in vergelijking met de huidige echografische apparaten die ziekenhuizen gebruiken. Met deze innovatie wordt ultrasoon onderzoek veel toegankelijker, goedkoper en is het niet meer plaatsgebonden. De apparaten worden verbonden met een smartphone. Daar krijg je de beelden te zien, die indirect het resultaat zijn van de geluidsgolven uit het lichaam. Op dit moment is de rol van de arts nog dermate groot, dat het niet in de lijn der verwachtingen ligt om als patiënt zelf een echografie uit te voeren thuis. Desalniettemin zijn we niet heel ver verwijderd van dit moment. Wanneer je het ultrasone apparaat verbindt met de smartphone dan krijg je op het scherm instructies te zien hoe je het beste het apparaat kan hanteren. Het grootste struikelblok op dit moment is de analyse van de beelden. Maar wat als we duizenden of zelfs miljoenen echografische beelden (anoniem) opslaan en met machine learning processen op computers laten analyseren? Het is de stap richting een zorg gebaseerd op Smart eHealth. Uiteindelijk zal met kunstmatige intelligentie veel sneller en effectiever een diagnose worden gesteld, zonder tussenkomst van de arts. Niet alleen kan een computer op basis van zoveel data jouw echo vergelijken met vergelijkbare data op basis van vooraf ingestelde parameters. Ook zullen computers met nieuwe inzichten komen, die nooit zouden zijn ontdekt door een arts.

Rol arts verandert

Op de website van één van de ontwikkelaars staat vermeld “For use by qualified and trained healthcare practitioners “. Maar voor hoelang nog? Met de inzet van AI kan betrouwbaar, snel en effectief worden gediagnosticeerd en behandeld. Wat stelt het vermogen van een arts voor in vergelijking met een computer die razendsnel echo’s van miljoenen patiënten naast elkaar legt en op basis daarvan een conclusie trekt? Een draadloos ultrasoon apparaat verbonden met de smartphone is slechts het puntje van de ijsberg. Het geeft ons een inkijk hoe de patiëntenzorg de komende jaren rigoureus zal veranderen.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Trends Getagged

Door Sebas Eikholt

Sebas Eikholt werkt als freelance schrijver en redacteur bij patientempowerment.nl. Thema’s waar hij over schrijft zijn ehealth, diagnostiek en behandeling op afstand, de patiëntgerichte aanpak in de gezondheidszorg, privacykwesties en de ontwikkelingen op het gebied van het maatschappelijk (zorg) draagvlak. Hij schrijft ook voor platformen als Skipr, Smarthealth, Zorgwelzijn en Zorgvisie. Neem contact op met Sebas via sebas@patientempowerment.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *