Incontinentiemateriaal wordt slim

Ook binnen het domein ouderenzorg wordt geïnnoveerd en ook hier zijn het allerlei ‘slimme’ toepassingen waar koppelingen met smartphones centraal staan. Meten en monitoren is het devies. Zodra iemand bijvoorbeeld een te lage bloedsuikerspiegel heeft kunnen gegevens via een sensor worden verstuurd naar behandelaar of familie. Ook zijn er apps die hartritme monitoren en bij falen direct de arts op de hoogte brengen. Ook incontinentiemateriaal moet er nu aan geloven. Een sensor kan het vochtgehalte doorgeven aan de zorgverlener.

“Kwaliteit van leven gaat erop vooruit”. Met deze woorden verkoos de jury het slimme incontinentiemateriaal van Abena tot winnaar van de Nationale Zorginnovatieprijs. De Abena Nova – zoals het product heet – meet met sensoren het vochtniveau in het verband en kan op die manier doorgeven aan zorgverleners dat het tijd is om iemand te verschonen. De innovatie richt zich dus voornamelijk op mensen binnen verzorgingstehuizen en ziekenhuizen. Hierdoor blijft de huid gezond, wordt schaamte verminderd en wordt onnodig werk voorkomen.

Smartphone

Zorgmedewerkers zien op hun smartphone in welke mate het incontinentiemateriaal van een bewoner verzadigd is en dus vervangen moet worden. Hiermee kunnen onnodige (nacht) verschoningen en lekkages worden voorkomen. Incontinentiezorg wordt dus maatwerk. Minder druk op de medewerker en een beter kwaliteit van leven voor de bewoner. Spil in deze innovatie is de MediSens draadloze sensor die het vochtgehalte meet en het resultaat doorstuurt naar een app.

De eerste verzorgingstehuizen maken al gebruik van dit slimme verbandmateriaal en naar verwachting zullen vrijwel alle zorginstellingen volgen. Het scheelt namelijk gewoon tijd en kosten. Een onnodige ronde maken hoeft niet meer. Die aandacht kan daarmee weer besteed worden aan andere zorgtaken.

Uit recente studies blijkt dat het slimme incontinentiemateriaal 76% minder natte bedden oplevert en 30% minder verschoningen nodig zijn.

Door Redactie

Op patientempowerment.nl lees je alles over e-health, zorginnovaties, marktontwikkelingen en trends. Met een team van auteurs werken we aan zo compleet mogelijk platform over zelfregie in de zorg. Vragen of persberichten? Neem contact op via hallo@patientempowerment.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *