Met een Pay-it-forward model succesvol zelf testen

Mensen die testen op een aandoening direct laten meebetalen om anderen ook te laten testen? Het lijkt een vrijgevig en onrealistisch initiatief, maar uit onderzoek blijkt dat een dergelijke methode succes kan hebben bij het terugdringen van aandoeningen.

Verborgen aandoeningen

Nog steeds blijkt dat vier op de tien besmettingen van chlamydia niet worden gediagnosticeerd. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo hebben mensen met een soa niet altijd last van symptomen. Het kan soms weken of maanden duren voordat men pijn voelt. Ook wordt het testen op een soa nog steeds gezien als belemmering door bijvoorbeeld het gevoel van schaamte. Het gevolg van een niet gediagnosticeerde soa is een
gezondheidsrisico. Zonder behandeling kan het tot ernstige complicaties leiden. Daarnaast vormen besmette personen ook een gevaar wanneer ze onveilig seksueel contact hebben
met een ander.

Pay-it-forward model

Uit Amerikaans onderzoek dat werd uitgevoerd onder homomannen in China blijkt dat homomannen zich vaker laten testen bij de inzet van een Pay-it-forward model. Het onderzoek werd uitgevoerd bij twee groepen. De ene groep kreeg de mogelijkheid om een soatest uit te laten voeren voor het standaard tarief van $24,-. De andere groep mocht de soatest gratis uitvoeren, maar kreeg de optie aangeboden om een donatie te doen waarmee toekomstige homomannen zich gratis konden laten testen. Allereerst bleek dat bijna 9 op de 10 mannen nog niet eerder een chlamydia of gonorroe test had uitgevoerd. Uit de resultaten bleek vervolgens dat 54% van de homomannen van de pay-it-forward groep de test afnam. Slechts 6% van de homomannen van de ‘normale’ groep nam de test af.

Conclusie onderzoek

De onderzoekers concluderen dat veel mannen zich nog steeds niet laten testen uit schaamte. Daarnaast ontbreekt voor vele mensen een betrouwbare test voor een financieel aantrekkelijke prijs. Het voordelig kunnen testen met de mogelijkheid tot donatie lijkt eerder aan te slaan dan de aanschaf van een test voor een marktconforme prijs. Gratis testen waar niets tegenover hoeft te staan lijkt net de groep over de streep trekken, die normaal gesproken niet snel een test zouden uitvoeren. Mogelijk leidt de onzekerheid van een mogelijke soa, na onveilige seks, tot een schuldgevoel dat afbetaald wordt in de vorm vaneen donatie.

Diagnostiek op afstand

Inmiddels is het makkelijker, voordeliger en betrouwbaarder geworden om snel en anoniem te testen. Verschillende startups hebben in samenwerking met de reguliere zorg speciale soatesten ontwikkeld, die vanuit huis kunnen worden uitgevoerd. Er wordt diagnostiek op afstand geboden, waarbij de gebruiker de test zelf online besteld en die vervolgens thuis uitvoert. Deze test wordt anoniem verstuurd naar een laboratorium. De uitslag is vervolgens
alleen voor de gebruiker zichtbaar via een speciale code. Daarmee wordt voorkomen dat een naam aan een test is gekoppeld. Op deze manier wordt de belemmering van een schaamtegevoel weggenomen.

Noodzaak tot testen

In Nederland laten veel mensen zich niet testen, met als resultaat dat er nog steeds veel mensen rondlopen met een verborgen aandoening. Bijna de helft van de besmette personen met chlamydia heeft geen last van klachten. Voor soa geldt een incubatieperiode, wat inhoudt dat er niet direct kan worden getest na onveilige seks. Voor chlamydia en gonorroe is dit pas mogelijk vanaf 2 weken na het risicovolle seksuele contact. Het niet tijdig laten testen van soa kan bijvoorbeeld leiden tot onvruchtbaarheid en infecties aan verschillende organen.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Algemeen Getagged

Door Sebas Eikholt

Sebas Eikholt werkt als freelance schrijver en redacteur bij patientempowerment.nl. Thema’s waar hij over schrijft zijn ehealth, diagnostiek en behandeling op afstand, de patiëntgerichte aanpak in de gezondheidszorg, privacykwesties en de ontwikkelingen op het gebied van het maatschappelijk (zorg) draagvlak. Hij schrijft ook voor platformen als Skipr, Smarthealth, Zorgwelzijn en Zorgvisie. Neem contact op met Sebas via sebas@patientempowerment.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *