Ophef. Belgische artsen starten webcamconsult

Een online platform dat huisartsenconsult aanbiedt via de webcam heeft voor opschudding gezorgd bij onze zuiderburen. Vividoctor, een Belgische startup, biedt consultatie op afstand aan. Echte artsen die of afstand hulp kunnen bieden. De Orde van Artsen is er niet blij mee. Deze organisatie blaast hoog van de toren door te stellen dat een hersenbloeding of migraine niet via webcam te onderscheiden zijn.

Zorg op afstand

De Belgische startup maakt zorgt op afstand mogelijk. We hebben dit eerder gezien in Nederland. Het Bredase bedrijf Constamed bood jaren geleden al consult op afstand aan. Ook hier door echte artsen en ook hier zorgde het voor ophef. De consulten hebben plaats via Skype met webcam of gewoon telefoon met videocall. Of zoals ze zelf zeggen “ViViDoctor biedt virtuele bezoeken aan echte artsen. We zijn hier om te veranderen de manier waarop de gezondheidszorg wordt geleverd. Ons doel is om de gaan-aan-platform in heel Europa als iemand een gezondheidsprobleem heeft. Wij streven ernaar voor mensen om te denken “kan het gebeuren met ViViDoctor? Want het zou veel beter uitkomt.” En alleen als het antwoord nee, dan de arts zien fysiek.”

De oprichters verwijzen naar de Verenigde Staten om hun visie kracht bij te zetten. Daar is teleconsultatie een miljoenenbusiness. Maar daar zijn de afstanden ook groter en is zorg bovendien duurder. In de Verenigde Staten is er dus een noodzaak. Of deze er in België ook is moet blijken. Voorlopig is er vooral weerstand. Maar welke innovatie kende dit niet? Voorlopig is het platform nog klein. Er blijken nog maar zo’n 150 gebruikers te zijn maar dit moet rap gaan veranderen. Hiervoor haalde de startup 100.000 euro op via crowdfunding.

Traditionele systeem

De Orde van Artsen is duidelijk tegen. Het project kan zelfs niet volgens hen. Zorg op afstand is niet mogelijk, aldus Michel Deneyer van de Orde. “Niet via telefoon, en niet via video. Als een kind 40 graden koorts heeft, wat is er dan? Dat kan heel banaal zijn, of een levensgevaarlijke ontsteking. Dat kan je enkel bepalen via een fysieke consultatie. Vandaag gebeuren er al veel fouten via teleconsultatie. Drukbezette dokters van wacht geven soms via de telefoon advies. Maar dat loopt geregeld slecht af.”

ViviDoctor claimt de arts niet te willen vervangen maar eerder als aanvullend te willen dienen. Ernaast bestaan dus.  De Orde claimt dat teleconsultatie beter is dan niets. Dus als afstand onoverbrugbaar is kan zorg op afstand als alternatief geboden worden. In België zijn 55.000 artsen die zeer bereikbaar zijn, aldus de Orde.

Toekomst

De Orde van Artsen zou nog wel eens de mist in kunnen gaan. Zorg of afstand heeft niet alleen te maken met de afstand tussen patiënt en arts. Het draait om gemak, anonimiteit en kosten. ZO zou je op je werk een teleconsultatie kunnen aanvragen zonder vrij te hoeven vragen om richting de arts af te reizen.

Toegegeven, er zijn heel wat haken en ogen wil zorg op afstand (op deze manier) kunnen slagen. Een obstakel is bijvoorbeeld aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid. Wie doet nou wat? Maar dat we richting een samenleving evolueren waarbij de arts of afstand geraadpleegd kan worden lijkt mij onvermijdelijk.

Uiteraard zijn er tal van voorbeelden te verzinnen waarbij een arts fysiek geraadpleegd moeten worden, maar tegelijkertijd zijn er ook situaties te over waarbij een consult op afstand voldoende is. Uiteindelijk draait het om de keuze van de patiënt. En diens verantwoordelijkheid. Naar mijn mening is teleconsultatie daarom niet tegen te houden.

En natuurlijk verzetten artsen zich eerst, maar langzamerhand zullen steeds meer ook in gaan zien dat het de toekomst is. En daarna sluiten ze zich aan of starten het zelf op. We hebben dit (veel) vaker gezien…

Door Redactie

Op patientempowerment.nl lees je alles over e-health, zorginnovaties, marktontwikkelingen en trends. Met een team van auteurs werken we aan zo compleet mogelijk platform over zelfregie in de zorg. Vragen of persberichten? Neem contact op via hallo@patientempowerment.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *