Slimme pil waarschuwt patiënt

Wetenschappers verbonden aan de University of Minnesota Health hebben in samenwerking met het bedrijf Proteus Digital Health slimme pillen ontwikkeld die de patiënt waarschuwen wanneer vergeten wordt om ze op tijd in te nemen. Het gaat om chemotherapie medicijnen die voorzien zijn van sensoren.

Zorgverleners willen hiermee meer invloed uitoefenen op het herstelproces wanneer de patiënt thuis is. Op het moment dat patiënten na een diagnose naar huis worden gestuurd, is het voor zorgverleners moeilijk te bepalen of de voorgeschreven medicijnen daadwerkelijk worden gebruikt en of ze op tijd worden ingenomen.

Het bedrijf Proteus Digital Health heeft eerder al pillen ontwikkeld die worden ingezet voor hartpatiënten en zorggebruikers die kampen met mentale problemen. Voor deze aandoeningen kan snel worden bepaald of de inzet van sensoren voor verbeteringen zorgt. De sensoren zijn zo groot als een zandkorrel, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden toegevoegd aan een medicijn. Wanneer de pil de maag bereikt wordt een signaal gestuurd naar een kleine ontvanger die op het lichaam van de patiënt is vastgeplakt. Deze ontvanger zal vervolgens het medicijngebruik naar een app op de smartphone van de patiënt sturen. Ook de desbetreffende arts krijgt een bericht wanneer de patiënt bijvoorbeeld te laat is met het slikken van de medicijnen. De ontvanger meet en deelt ook de activiteit en de mate van rust die de patiënt pakt.

In 2017 heeft de FDA, het agentschap die de kwaliteit van medicijnen controleert, goedkeuring verleent voor de inzet van slimme pillen. Er zijn inmiddels meer dan 177.000 slimme pillen van Promeus door patiënten gebruikt. In de Verenigde Staten neemt bijna de helft van de chronisch zieken de medicijnen niet zoals is voorgeschreven. Het gevolg is dat het herstelproces van de patiënt in gevaar komt. Daarnaast bleek uit onderzoek van het IMS Institure for Healthcare Informatics dat het ‘foute’ medicijngebruik de zorgsector jaarlijks meer dan 200 miljard dollar kost. Een reden voor farmaceuten om de slimme pillen door te ontwikkelen.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Tools Getagged

Door Sebas Eikholt

Sebas Eikholt werkt als freelance schrijver en redacteur bij patientempowerment.nl. Thema’s waar hij over schrijft zijn ehealth, diagnostiek en behandeling op afstand, de patiëntgerichte aanpak in de gezondheidszorg, privacykwesties en de ontwikkelingen op het gebied van het maatschappelijk (zorg) draagvlak. Hij schrijft ook voor platformen als Skipr, Smarthealth, Zorgwelzijn en Zorgvisie. Neem contact op met Sebas via sebas@patientempowerment.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *