10 handige wearables die ons gezond en fit houden

De afgelopen jaren is het aantal wearables sterk toegenomen. Met deze draagbare technologieën kunnen mensen steeds meer lichaamsfuncties realtime controleren. Onafhankelijk van tijd en plaats. Voor chronisch zieken is het vaak een noodzaak, om te voorkomen dat ze gezondheidscomplicaties oplopen. Maar ook gezonde mensen kiezen steeds vaker voor een e-health wearable, zodat ze hun levensstijl beter kunnen managen en gezonder in het leven staan. Maar welke soorten wearables zijn er allemaal? We hebben er tien op een rij gezet.

Slimme lenzen

Door nanotechnologie kan er op zo’n minuscuul kleine schaal worden gewerkt dat het zelfs mogelijk is om lenzen te ontwikkelen die de ogen monitoren en behandelen zonder dat je het door hebt. Oogaandoeningen, zoals glaucoom, maculadegeneratie en diabetische retinopathie worden gemonitord en in een vroeg stadium ontdekt. Sensoren meten continu de tranen en zoeken naar afwijkende waardes. Naast het monitoren van het oog kan ook medicatie worden toegevoegd aan de lens. Die wordt ingezet wanneer de lens een afwijking constateert, die met een bepaald geneesmiddel direct kan worden behandeld. Inmiddels zijn verschillende onderzoekers slimme lenzen aan het ontwikkelen die qua gebruiksgemak en comfort niet onder doen voor normale lenzen.

Tandsensor

Tandsensoren kunnen het kauwen, hoesten, eten, drinken en de mondhygiëne in de gaten houden. Ze worden als een soort stickertje bevestigd aan een tand, maar kunnen ook als flexibele ring om een tand worden gedaan. Zo kunnen diabetici sneller worden gewaarschuwd als ze te veel glucose binnen krijgen via eten en drinken. Ook kan het zoutgehalte of het alcoholpercentage worden gemeten. Mogelijk kunnen meer substanties worden gemeten, waardoor de sensor fungeert als een soort diëtist. Ook het speeksel in de mond dat in aanraking komt met de sensor kan belangrijke informatie verschaffen over bijvoorbeeld aandoeningen, zoals aften en tumoren.

Smart mask

Geavanceerde gezichtsmaskers zijn een filter voor de vaak ongezonde lucht die we inademen. Zeker in grote steden is de lucht vervuild en biedt een masker bescherming tegen smog, fijnstof en stikstofdioxide. Met speciale ventilatiefuncties kan de luchtstroom worden geperfectioneerd. Sensoren houden de ademhaling, hoestbuien en de temperatuur bij. In een speciale app kunnen deze resultaten worden vergeleken met de data over de luchtkwaliteit die op dat moment beschikbaar is voor de desbetreffende locatie. Het risico om luchtweginfecties en allergieën op te lopen kan worden verlaagd met dergelijke technologieën. Hoewel het dragen van een gezichtsmasker nooit gangbaar was, is dit veranderd sinds de coronacrisis. In veel landen is het inmiddels meer dan een jaar verplicht om op straat met een gezichtsmasker te lopen. Dus waarom niet een hightech masker?

E-textiel

Ook kleding kan worden voorzien van sensoren, nu er op steeds kleinere schaal technologie wordt ontwikkeld. Het is niet alleen een uitdaging om verschillende lichaamswaardes te controleren met bijvoorbeeld een shirt. Het moet ook goed zitten en esthetisch de moeite waard zijn om te dragen. Is het te warm of te koud buiten? Op basis van de lichaamstemperatuur en de vochtigheid kan worden bepaald of het lichaam moet worden verwarmd of gekoeld. Met speciale technieken kan het nano-textiel gaatjes openen om het lichaam te koelen. En de lichaamswarmte kan juist worden vastgehouden door deze gaatjes te sluiten. Een andere ontwikkeling is een kledingstuk met touch functie. Tik op je mouw en je gaat naar het volgende nummer in de playlist van de koptelefoon.

Hearables

Het gebeurt steeds vaker, iemand op straat lijkt in zichzelf te praten. Maar in werkelijkheid hebben ze in-ears in. Bijvoorbeeld de bekende AirPods van Apple. Daarmee voeren ze gesprekken en kunnen ze met stemherkenning hun smartphone besturen. Grote techbedrijven die in-ears ontwikkelen doen veel onderzoek naar het verruimen van de functies in deze draadloze oordopjes. Waaronder het meten van lichaamswaardes. De hartslag, de lichaamstemperatuur, de lichaamsstress en hersengolven kunnen binnenkort worden gemeten met hearables. Ook kunnen automatisch muziek afspeellijsten worden gecreëerd die symptomen van dementie kunnen beperken.

Slimme hoofdband

Slaapproblemen en concentratieproblemen worden steeds vaker getrackt met slimme hoofdbanden. Normaal gesproken wordt de hersenactiviteit elektrisch gemeten in het ziekenhuis met behulp van een EEG scan. Maar verschillende bedrijven hebben gebruiksvriendelijke hoofdbanden ontwikkeld die mensen thuis kunnen gebruiken om de nachtrust te verbeteren. Sensoren voeren een EEG scan uit en geven vervolgens suggesties om beter te slapen of te ontspannen wanneer dat nodig is. Dergelijke hoofdbanden controleren ook de hartslag, de ademhaling en lichaamsbewegingen. Inmiddels worden geluiden ingezet om de hersenen te reguleren tijdens het slapen. Echt geluid hoort de slaper niet. Het zijn trillingen die direct de hersenen bereiken en ervoor zorgen dat de slaapkwaliteit verbetert.

Slimme pleister

Slimme pleisters worden regelmatig ingezet als draadloos meetapparaat bij patiënten in het ziekenhuis. De hartslag, de ademhaling en de lichaamstemperatuur worden door sensoren realtime gecontroleerd. Zo hoeven artsen en verpleegkundigen minder vaak handmatige controles uit te voeren. Maar de pleisters kunnen ook mensen helpen die last hebben van slecht genezende wondjes op de huid. Bijvoorbeeld bij diabetische voeten. De hightech pleister meet de pH-waarde en de temperatuur van de wond. Op basis van deze data worden analyses verstuurd naar de arts. Die kan vervolgens vroegtijdig actie ondernemen als er anders behandeld dient te worden. Inmiddels kunnen ook hele kleine hoeveelheden aan medicatie worden toegevoegd aan de slimme pleister, zodat het wondherstel nog sneller verloopt.

Smart tattoo

Een plakplaatje op de arm lijkt alleen voorbehouden aan kinderen, maar daar komt binnenkort verandering in. Een minuscule sensor wordt toegevoegd aan een plaktattoo, die vervolgens met een vochtige doek op de huid wordt geplakt. De tijdelijke tatoeage verandert van kleur om een signaal te geven dat een lichaamswaarde niet in orde is. Bijvoorbeeld het glucosegehalte in het bloed van de diabetespatiënt of het natriumgehalte, waarmee de vochtbalans van een professionele sporter wordt gecontroleerd. Op dit moment wordt gewerkt aan tatoeages die met het blote oog bijna niet te zien zijn en alleen zichtbaar worden als er met een bepaald licht overheen wordt geschenen.

Smartwatch

Misschien wel de meest bekende wearables op de markt zijn de smartwatches. Veel van deze slimme polshorloges fungeren bijna als een complete smartphone. Op gezondheidsvlak kunnen er verschillende metingen worden uitgevoerd. De meest populaire feature is de stappenteller, zodat mensen elke dag kunnen zien of ze wel genoeg bewogen hebben. Daarnaast kan het aantal verbrande calorieën worden gecheckt, evenals het slaappatroon, de hartslag en het stressniveau (op basis van de hartslag variabiliteit). Inmiddels zijn smartwatches ontwikkeld die ook de ademhalingsfrequentie en de zuurstofsaturatie (zuurstofgehalte in het bloed) meten. Op basis van al deze data kan de smartwatch analyses uitvoeren en vervolgens adviezen geven voor een gezondere levensstijl. Bijvoorbeeld door fysieke activiteiten aan te dragen die hier aan bijdragen.

Smart ring

Een smart ring oogt bijna als een normale ring die bij de juwelier is gekocht. Het heeft dezelfde grote als een normaal sieraad en vaak glimt het ook nog eens. Maar aan de binnenkant van de ring gebeurt veel meer. De wearable heeft een minimalistisch design en meet verschillende lichaamswaardes. Zo wordt elke dag het aantal stappen, het calorieverbruik en de inactieve momenten gemeten. ’s Nachts controleert de smart ring de ademhaling, hartslag, lichaamstemperatuur, slaapkwaliteit, type slaap en onbewuste bewegingen. Op basis van deze verschillende parameters kunnen uitspraken worden gedaan over de mentale, emotionele en fysieke conditie. Ook wordt advies gegeven op het gebied van nachtrust en aanbevolen fysieke activiteiten.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Tools Getagged

Door Sebas Eikholt

Sebas Eikholt werkt als freelance schrijver en redacteur bij patientempowerment.nl. Thema’s waar hij over schrijft zijn ehealth, diagnostiek en behandeling op afstand, de patiëntgerichte aanpak in de gezondheidszorg, privacykwesties en de ontwikkelingen op het gebied van het maatschappelijk (zorg) draagvlak. Hij schrijft ook voor platformen als Skipr, Smarthealth, Zorgwelzijn en Zorgvisie. Neem contact op met Sebas via sebas@patientempowerment.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *